Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježen dan maglajske župe (FOTO)

img

SVETKOVINA U SVETIŠTU LEOPOLDA MANDIĆA U MAGLAJU

Kao i u proteklim decenijama, stotine vjernika-katolika sa područja maglajske i okolnih župa, Bosne i Hercegovine i Hrvatske okupilo se na proslavi dana zaštitnika župe – Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Župa Maglaj ove godine obilježava 400 godina od prvog spomena. 1623.godine fra Marijan Pavlović u 'Provincijalnom izvješću', između ostalog, pominje i župu Maglaj koja je pripadala samostanu Kreševo. To je prvi pomen župe Maglaj u do sada poznatim crkvenim izvorima. Župi Maglaj tada su pripadala i katolička naselja žepačkog kraja, a ostalo je zapisdano da je 25.septembra 1637.godine biskup, fra Jeronim Lučić, u mjestu Maglaj, uz asistenciju petorice fratara, krizmao tada 435 osoba. Biskup navodi da tada župa Maglaj nije imala crkvu, a župom je upravljao fra Lovro od Maglaja.

Sve prisutne vjernike, župljane i hodočasnike, brojne svećenike pozdravio je vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe i čuvar Svetišta. „Danas ova župa, Svetište velikog zagovornika i sveca, opet okuplja vjernike ovoga kraja i šire, željne milosrdne Božije ljubavi koja nam je prezentirana kroz svetost života Svetog Leopolda. Neka i ovaj dan bude izvor blagoslova, duhovnog mira svima nama ovdje okupljenima, našim obiteljima, narodu, ovoj nam domovini, kao i ovom gradu u kojem jesmo“, kazao je okupljenim vlč. Tomić. Svečano misno slavlje predvodio biskup Pero Sudar. „Danas ćemo na ovaj oltar prinijeti sve vaše nakane, sve vaše želje, sve vaše potrebe da po zagovoru ovog velikog ljubitelja čovjeka, dođu do božanskog srca, a onda se poput rijeke vrate se u naša ljudska srca, u naše živote da ih ohrabre , oplode i daju nam potrebne milosti, da živitmo kao dobri, čestiti ljudi, ali i kao pravi Kristovi sljedbenici, Božija djeca“, poručio je biskup Sudar.

Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je kapucinu, velikom svecu, poznatom apostolu ispovjedaonice, svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Sveti Leopold je rođen 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, u Boki Kotorskoj. Ovaj svetac proglašen je blaženim, 2. maja 1976. godine, a svetim ga je proglasio, 16. oktobra 1983. godine papa Ivan Pavao II. U maglajskom svetištu se čuva i dio njegove desne ruke, najznačajnija relikvija izvan Padove.




N.Br./maglaj.net