Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U zemljama regiona vlada veliko interesovanje mladih pjevača za učešće na ovogodišnjem ''Studentskom ljetu''

img

Objavljen Javni poziv mladim i neafirmisanim pjevačima za učešće na 51.Internacionalnom festivalu „Studentsko ljeto“

Jubilarni 50. festival mladih i neafirmisanih pjevača iz sedam zemalja regiona – maglajsko „Studentsko ljeto“, pobrao sve hvalospjeve učesnika, muzičkih stručnjaka, novinara, publike i članova festivalskog orkestra. Pripreme za 51. izdanje festival krenule su nešto ranije, a već je objavljne Javni poziv mladim pjevačima za prijavu za učešće na Festivalu.

Pozivamo zainteresovane mlade pjevače iz cijele regije u konkurenciji narodne i zabavne muzike, od 17 do 30 godina starosti, da se prijave za učešće na Festivalu „Studentsko ljeto 2023.“ koje će se održati 8.septembra (veče narodnih pjesama) i 9.septembra (veče zabavnih pjesama) u Maglaju. Učesnici nastupaju u konkurenciji koju odaberu, narodna ili zabavna muzika. Na Festivalu se sve kompozicije izvode uživo, bez plejbeka i matrice i sve izvođače prati veliki festivalski orkestar. Kompozicije mogu biti autorske (koje su već prepoznatljive javnosti) ili već izvođene, jer se na ovom Festivalu se isključivo ocjenjuje interpretacija. Prednost imaju interpretatori sevdalinke ili kompozicije u duhu sevdalinke u konkurenciji narodne muzike, a odnosi se na izvođače iz BiH. Izvođače ocjenjuju Stručni žiri, Žiri novinara i publika, nakon čega će biti proglašeni nagrađeni najbolji interpretatori, odnosno po tri interpretatora u obje konkurencije po ocjeni žirija i glasova publike. Sve nagrade su novčane. Rok za prijavu je 24.maj“, navodi se u Javnom pozivu kojeg su već prenijeli brojni mediji u regiji, a i samo učesnici koji su zapjevali na maglajskoj pozornici, upućuju tople preporuke za učešće na Festivalu dobre pjesme, lijepih druženja i prijateljstava.

 

Festivalske večeri 8. i 9.septembra

Oraganizacioni odbor kojeg čine: Eldina Mehinagić, predsjednica te članovi Benjamin Hasanić, Arnela Tumbić i Josip Antunović, direktor Doma kulture „Edhem Mulabdić“, pripreme je počeo već krajem aprila mjeseca. „Sumirali smo rezultate, znamo sa kojim budžetom raspolažemo, pa smo tako i krenuli sa pripremama. Mogu sa zadovoljstvom reći da smo dobar dio posla već odradili, posebno kada su izvođači u pitanju i žiri. Ono što je takođe poznato jeste to da je sredinom juna planirana ceremonija svečanog otvaranja Manifestacije sa Malim ljetom, što je povjereno Arneli Tumbić. Do samih festivalskih večeri planirano je niz kulturnih i sportskih sadržaja, pa će ljeto u Maglaju biti zaista bogato. U pregovorima smo sa nekim izvđačima da pripredimo koncert za naše sugrađane, a sve se finalizira sa festivalskim večerima. Ovogodišnji Festival neće biti ništa lošiji u odnosu na prošlu godinu, očekujemo jako kvalitetne učesnike, još samo da dočekamo septembar i svi zajedno uživamo u njihovim interpretacijama. Očekuje nas razgovor sa festivalskim orkestrom na čijem je čelu i ove godine prof. Amir Muharemović, jer postoje mogućnosti na proširenju broja članova orkestra, a nikako nećemo zaboraviti ni našu publiku jer pripremamo lijepa iznenađenja i za njih. Vjerujem da će i ove godine biti zadovoljni cijenom karata za obje večeri. Oni najbolji na obje festivalske večeri mogu očekivati vrijedne novčane nagrade, a odluku o najboljim donosi Stručni i Žiri novina, kao i objektivna maglajska publika koja itekako zna prepoznati vrhunsku interpretaciju“, kazala nam je u razgovoru predsjednica Organizacionog odbora Eldina Mehinagić.

Na društvenim mrežama objavljeni Javi poziv za učešće na 51.Festivalu dijeli se i prenose ga mediji u zemljama regiona. Ove godine termin održavanja završnih večeri festivala poznat je nešto ranije, jer mislilo se na sezonu godišnjih odmora, obaveze

učesnika tokom ljetnih mjeseci, mislilo se i na druge događaje u našoj zemlji kao i na angažmane članova festivalskog orkestra. „Planirali smo da po festivalskoj večeri bude od 15 do 20 učesnika, a veliki je posao raspisati arnažmane za sve pjesme, pa smo htjeli i za to ostaviti dovoljno vremena prof. Amiru Muharemoviću, šefu orkestra, a tu su i pjesme sa kojima se predstavlja orkestar“, kazao nam je u razgovoru Benjamin Hasanić, član Organizacionog odbora i dodao.

A prijave za ovogodišnji festival počele su odmah nakon što se spustila zavjesa na 50. „Studentsko ljeto“. Svi su nas nahvalili, fantastični orkestar, naše gostoprimstvo i svi bi se rado vratili u Maglaj. Pravila su takva da na festivalu ne mogu učestvovati interpretatori koji su već osvojili neku od nagrada, a za ostale je dozvoljeno maksimalno učešće dva puta. I prije objave Javnog poziva, putem internog poziva tražili smo kvalitetne interpretatore, koji bi mogli biti interesantni publici, a nakon Javnog poziva već imamo niz prijava iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a najviše prijava imamo iz Srbije i Makedonije, gdje je i sam Festival jako zastupljen u medijima, kao i u Sloveniji“. U prvim danima juna biće poznati ovogodišnji učesnici, ali njihova imena neće biti javno objavljivana do mjesec dana prije samog Festivala. „Prošle godine imali smo festivalski orkestra od 18 članova i 3 bek vokala, a želja nam je povećati broj prvih i drugih violina, duvačkih instrumenata, čime bi se puno dobilo na kvaliteti i punini samog zvuka, bio bi i mnogo skladiniji, čistiji, želja je to i prof. Amira Muharemovića, pa vidjećemo šta će u konačnici biti. Vjerujem da će u istom sastavu raditi i oba žirija, da ćemo imati goste festivalskih večeri, ali o svemu tome uskoro“, dodao je u razgovoru Hasanić. Doznajmo da ima prijavljenih mladih pjevača i iz Maglaja koji, nažalost ne ispunjavaju dobnu granicu za učešće na festivalu a ona je 17 godina. Sve informacije o samom festivalu mogu se dobiti na društvenim mrežama.


N.Br./maglaj.net