Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U ateljeu i galeriji AB u Maglaju izlaže mladi dizajner Ismar Žalica (FOTO)

img

„GLEDATI, VIDJETI, RAZUMJETI“

“Gledati, vidjeti, razumjeti” naziv je samostalne izložbe plakata mladog dizajnera Ismara Žalice koja je postavljena u ateljeu i galeriji AB u Maglaju. Postavku izložbe čini deset plakata iz autorovog master rada "Fotografski filmski plakat: semiotika fotografskog filmskog plakata sa područja bivše Jugoslavije - analiza i sinteza" - deset reinterpretacija filmskih plakata sa područija bivše Jugoslavije. Izložba u Maglaju je prva na kojoj se predstavlja sa postavkom koja čini njegov magistarski rad. Ismara Žalicu prisutnima je predstavila prof. mr. Admira Bradarić, akademska likovna umjetnica, a otvaranje izložbe upotpunila je kratka prezentacija master rada u kojem se autor bavio semiotikom vizualne komunikacije, specifično filmskog plakata, vezanog za područije bivše Jugoslavije.

Drago mi je što se upravo u Maglaju prvi put predstavljam sa plakatima koji čine moj master rad, ovdje su moji prijatelji i osjećam se kao da mi je ovdje druga kuća“, kazao je Žalica i dodao. „Moj magistarski rad sastoji se od deset filmskih plakata koje sam ja reinterpretirao pod određenim uslovima. Prvo, odabir tih deset filmskih plakata nije nausumičan, bitno mi je bilo da su to filmovi koji su nastali nakon rata, nije mi bilo važno kakva im je tematika – da li se ona direktno veže za rat, posljedice rata, da li se veže za ljude i na to kako oni žive svoje živote. Svaki plakat koji sam odabrao na neki način ili koketira ili direktno koristi portret, a znamo da su filmski plakati generalno više orjentisani ka korištenju portreta iz vrlo logičnih, marketinških razloga i mene je zanimalo šta bi se desilo kada bi uklonili portrete, s čime ostajemo? Ostajemo sa okosnicom priče i tu dolazi dizajnerski izazov – kako sada uzeti tu priču i svesti je na jedan, eventualno dva vrlo konkretna simbola, da oni sada 'ispričaju' priču filma na vizualno zanimljiv način. I to je, generalno, jedna od najtežih stvari u grafičkom dizajnu – kako ispričati vrlo kompleksnu priču što je jednostavnije moguće, sa ograničenjem da to mora biti jedan čist simbol“.

Iz biografije

Ismar Žalica je grafički dizajner i fotograf, živi, radi i stvara u Sarajevu. Bavi se dizajnom vizuala za filmove, pozorište, muzičke grupe i bendove te sa fotografske strane se fokusira na dokumentarnu i portretnu fotografiju. Sa istraživačko-teoretske strane, Ismar se bavi analizom vizualne komunikacije vezane za pozorište, film i muziku, semiotikom dizajna i fotografije, te nastoji sistematizirati kretivni proces stvaranja dizajna/fotografije. Radi kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek Grafički dizajn na Katedri za fotografiju i multimediju. U svojoj dosadašnjoj karijeri realizovao je preko četrdeset projekata u saradnji sa pozorišnim kućama i festivalima, filmskim produkcijama, nezavisnim muzičkim izvođačima. Za svoj rad je nagrađen nizom nagrada i priznanja.

Ukoliko ste propustili otvaranje, izložbu “Gledati, vidjeti, razumjeti” u galerijskom prostoru AB možete pogledati do 20.maja. Inače, nakon Maglaja, Ismar Žalica se predstavlja i u Beogradu u galerijskom prostoru Endžio HABa. Postavku izložbe „Priče na 70x100“ čini 18 plakata koje je do sada radio za pozorište i film.


N.Br./maglaj.net