Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM pomoći narodu Turske i Sirije

img

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je danas na vanrednoj sjednici odobrila pomoć ukupne vrijednosti 100.000 KM za stradalnike zemljotresa u Republici Turskoj i Sirijske Arapske Republike.

- Vlada je opredijelila novčana sredstva u iznosu od 50.000 KM i robne rezerve u istoj vrijednosti, koju ćemo posredstvom Crvenog križa BiH uputiti narodima ove dvije zemlje - rekla je premijerka Mehmedić.

Vrsta pomoći usaglašena je s humanitarnim kanalima koji su otvoreni prema Turskoj i Siriji. Radi se o pomoći u ćebadima, vrećama za spavanje, dušecima na napuhavanje, agregatima te određenoj količini konzervirane hrane.

- Direkcija robnih rezervi je već pripremila određena materijalno-tehnička sredstva koja će se izuzeti iz skladišta robnih rezervi, tako da očekujemo da će Crveni križ biti u situaciji da pomoć preuzme već u ponedjeljak - rekao je direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Zoran Martinović.

Vlada se u akciju pomoći razorenim područjima uključila i putem Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a. Tri spasioca Kantonalne službe za spašavanje s visina pridružili su se ekipi koju je u pogođena područja poslala Federalna uprava civilne zaštite, a spremni su i dodatni spasioci.

- Još četiri spasioca Kantonalne službe za spašavanje s visina su spremni i u nedjelju će otputovati u Tursku, tako da će ukupno 7 naših spasilaca biti angažovano u akciji potrage za preživjelim i poginulim - rekao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić.

Zeničko-dobojski kanton je spreman poslati i medicinske timove u razorena područja, o čemu je kantonalna ministrica Tanja Radoš Kosić u srijedu razgovarala s predstavnicom Federalnog ministarstva zdravstva Marinom Berom.

 

Press služba ZDK