Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Opća biblioteka Maglaj organizuje 20. ''Mulabdićeve dane kulture'' (FOTO)

img

NA OTVARANJU MANIFESTACIJE PROMOCIJA ROMANA „BOGOVO ROBLJE“ ENESA KARIĆA

Opća biblioteka Maglaj organizuje jubilarne, 20. „Mulabdićeve dane kulture“, u znak sjećanja na Edhema Mulabdića, književnika i prosvjetitelja, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“. Otvaranje manifestacije planirano je u srijedu, 8.februara, a organizatori su tokom februara i marta planirali niz sadržaja. „Mulabdićevi dani kulture su najznačajniji kulturni sadržaj na području maglajske općine, zahtjeva to obimne pripreme i sredstva, ali i dodatne napore svih nas koji se angažujemo oko njihove realizacije. Raduje nas što se autori i učesnici programa rado odazivaju i uvijek kažu da im je doći u Maglaj poseban doživljaj. Otvaranje manifestacije upriličićemo sa prof.dr. Enesom Karićem koji će predstaviti svoj najnoviji roman 'Bogovo roblje', a sa našim cijenjenim gostom razgovaraćemo o trendovima u književnosti ali i o tome kako on vidi pisanu riječ danas u našoj zemlji. Gosti otvaranja sa prigodnim programom biće i profesori Paralelne osnovne muzičke škole Maglaj, a dodijelićemo i zahvalnice onima koji nam već godinama pomažu da realizujemo 'Mulabdićeve dane kulture'“, najavila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

U okviru ovogodišnjih „Mulabdićevih dana kulture“ planirana je promocija romana „Predodređenje“ Edina Urjana Kukavice te dodjela nagrada najaktivnijim čitaocima za 2022.godinu, kao i promocija izdanja koja su objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Opće biblioteke Maglaj – slikovnice „Maglaj je moj grad“ Fuada Čičkušića i knjige „Razvoj školstva na području općine Maglaj – maglajske osnovne škole u miru i ratu“ Mensure Smajić. Planirano je i predstavljanje Senada Pašića, Maglajlije koji već duže vrijeme živi i radi u Zenici, njegovih grafika i knjige „Mramorje – govor bosanskih duša“. Nakon sarajevske, Monografija „Salim Obralić“ doživjeće promociju i u Maglaju, koja se sredinom marta organizuje u saradnji sa Bošnjačkim institutom „Adil Zulfikarpašić“. „Smatram da će promocija Monografije 'Salim Obralić' biti jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ovoj godini, a gosti će nam biti autori Monografije prof. dr. Aida Abadžić Hodžić i emeritus prof. dr. Ibrahim Krzović te predstavnici Bošnjačkog instituta. Ovo je naš način da odamo počast prof. Obraliću, koji u slikarstvu veliko ime i da mu kažemo 'hvala'“, dodala je Bunjevac-Salkić. Na prigodan način 13.mart obilježiće se 65.rođendan Biblioteke što će biti i prilika za podsjećanje na sve one koji su doprinijeli razvoju bibliotečke djelatnosti na maglajskom području. U aprilu mjesecu obilježiće se Međunarodni dan dječije knjige, Dan i noć knjige kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava. U julu i augustu organizovaće se Ljetne radionice, a već u septembru slijedi drugi dio „Mulabdićevih dana kulture“.

Večeras promocija knjige „Deseta vrata pakla“

U biblioteci se večeras, 2.februara, od 18,30 organizuje promocija knjige "Deseta vrata pakla", Rezaka Hukanovića, logoraša logora Omarska kod Prijedora. O ovoj knjizi književnik Abdulah Sidran je napisao: „Poštujući činjenicu da je u logoru Omarska ubijeno sedam stotina Ijudi, a on slučajno ostao živ, autor je svoju potresnu knjigu ispisao tako da je svjesno potiskivao vlastitu literarnu ambiciju i spisateljsku vještinu, težeći ka primarnom cilju: ostaviti za budućnost goli dokument, dakle svjedočanstvo, o konkretnim Ijudima u konkretnom vremenu i na konkretnome mjestu, i još važnije o neshvatljivoj Ijudskoj spremnosti na Zlo i čudesnoj Ijudskoj snazi da to zlo otrpi i izdrži“.


N.Br./maglaj.net