Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Karate klub ''Tvrđava'' organizovao polaganje za učenička zvanja

img

SPECIJALNO PRIZNANJE "MEVSUD HODŽIĆ-MEMSO" URUČENO SARI SPAHIĆ

Karate klub „Tvrđava“ u sportskoj dvorani je organizovao polaganje za učenička zvanja, odnosno pojaseve: bijelo-žuti, žuti, oranž i crveni. Bila je to prilika da članovi i članice ovog sportskog kolektiva pokažu šta su to naučili u proteklom periodu zahvaljujući svojim trenerima Alaudinom Efendićem, crni pojas drugi dan, trenericom Maidom Burajić, crni pojas prvi dan te asistenticom Maidom Mačković. Veliku podršku dali su im njihovi roditelji i prijatelji koji su u dvorani pratili polaganje. Bilo je ovo peto polaganje za učenička zvanja koje je organizovao Karate klub „Tvrđava“. „Budite hrabro i snažni, izvodite tehnike i kate onako kako smo učili u proteklim mjesecima“, poručio trener Alaudin Efendić.

Prijavljenih 55 članova i članica Karate kluba „Tvrđava“ polagalo je pred komisijom Karate saveza Bosne i Hercegovine u sastavu: Suljo Sejmenović KBS "Arena" Tešanj nosilac crnog pojasa treći dan, Albin Ibraković KK "Hasen Do" Zenica nosilac crnog pojasa treći dan i Alaudin Efendić KK "Tvrđava" nosilac crnog pojasa drugi dan, uspješno je položilo svoja zvanja. Članovi Komisije posebno su pohvalili roditelje koji su prisustvovali polaganju i bili podrška svojoj djeci. „Vidjelo se da je bilo treme prilikom polaganja, novi je bio i prostor, ali mi smo vidjeli da ste vi sve potrebno odradili kako treba i to smo i ocijenili. Nadamo se da će te biti uspješni i ljudi i sportisti u godinama pred vama“, kazao je predsjednik Komisije Suljo Sejmenović. U nastupima posebno su se isticali: za bijelo-žuti pojas Amila Gračić i Emrah Muminović, za žuti pojas Džejla Salkić, za oranž pojas Ahmed Hekić i za crveni pojas Ajna Mehinagić. Klub je nagradio i najredovniju članicu Berinu Mešić, te uspješne takmičare u prošloj godini Maka Krzića i Edaha Mahmutagića. Zahvalnice su uručene sponzorima: Hidrofleks. d.o.o. Tuzla, PPU "Vesela duga", advokat Saša Mehić, PC Biro Shop te medijima koji su pratili rad kluba.

Četiri decenije karatea u Maglaju

Odlukom Upravnog odbora Karate kluba „Tvrđava“ po prvi put je dodjeljeno Specijalno priznanje "Mevsud Hodžić-Memso". Priznanje, kojim se od zaborava čuva sjećanje na velikog patriotu i legendu karatea u Maglaju, otišlo je u ruke Sare Spahić, koja je u prošloj godini osvojila najviše medalja na raznim takmičenjima. Priznanje joj je uručio Memsin brat Suvad Hodžić.

Mevsud Hodžić – Memso rođen je 1961.godine u Maglaju. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školi. Kao nosilac crnog pojasa 2. dan, 1983. godine osnovao je prvi Karate klub u Maglaju, koji je okupljao veliki broj članova svih uzrasta. Bio je član Karate reprezentacije Jugoslavije, te osvajač mnogih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U izboru najboljih u domenu sporta na općini Maglaj nagrađivan je i kao sportista ali i sportski radnik. Zbog velike ljubavi prema karateu bio je prepoznat u društvu, čemu i danas svjedoče njegovi učenici. Kao pripadnik AR BiH poginuo je 3.oktobra 1992. godine. Za veliku hrabrost i zasluge dodjeljena mu je "Policijska medalja za hrabrost".


N.Br./maglaj.net