Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vlada ZDK utvrdila Odluku o privremenom finansiranju, sredstva za isplatu novčane pomoći osigurati rebalansom Budžeta

img

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period januar-mart 2023. godine u ukupnom iznosu od 93.433.000 KM.

Prema riječima ministra finansija Josipa Lovrića, odluka je rađena na bazi izvršenja Budžeta ZDK za prvih šest mjeseci 2022. godine, a omogućit će izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza u ministarstvima i drugim organima ovog kantona u prvom tromjesečju, s obzirom da novi budžet neće biti usvojen do kraja godine.

Premijer Mirnes Bašić prošle sedmice je uputio dopis Ministarstvu finansija tražeći da sagleda mogućnosti da se kroz unutrašnje preraspodjele osiguraju sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a, a shodno Uredbi o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH.

Ministar Lovrić je na današnjoj sjednici upoznao članove Vlade da preraspodjelama nije moguće osigurati potrebnih 9,3 miliona KM, tako da je Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da pripremi prijedlog Izmjena i dopuna budžeta ZDK za 2022. godinu i na taj način osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 zaposlenih u iznosu od 1.080 KM.

- Obaveza Ministarstva finansija je da sačini rebalans za nedostajuća sredstva i očekujem da ćemo u narednim danima imati prijedlog rebalansa koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru, kako bi novčana pomoć mogla biti isplaćena do 31. decembra - rekao je premijer Bašić.

 

Press služba ZDK