Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajlija Denis Suljaković u Zemlji izlazećeg sunca (FOTO)

img

Putovanja su odmor od svakodnevnice

Naš sugrađanin Denis Suljaković (22), student završne godine Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na IUS-u, nedavno je imao nesvakidašnje iskustvo. Pružila mu se prilika da posjeti Japan i počne otkrivati jednu od najbogatijih kultura na svijetu.

Nagrada – putovanje u Japan

Pored studiranja, Denis radi i kao demonstrator vježbi pri svom fakultetu. Pored obaveza koje su strogo vezane za fakultet, sarađuje i sa jednom firmom koja se bavi prodajom softvera, pa to koristi kao priliku da se upozna s time kako poslovi funkcionišu u pravom svijetu. Želja mu je, priča nam, biti uspješan inžinjer računarskih mreža i komunikacijskih sistema, što će ujedno biti oblast njegovog master studija. Hobi su mu putovanja, pa tako svaki slobodan trenutak koristi da ode negdje. Kada ne putuje, odmara se sa prijateljima uz kafu, igrice i druženje. Interesovalo nas je i kako se našao u Japanu. „U Japanu sam se našao prostom igrom slučaja. IUS i Turkish Airlines su u ime početka saradnje objavili nagradnu igru za studente, a nagrada je bila povratna aviokarta po želji. Učestvovao sam i imao sreću da me izvuku i počaste nagradom, a ja sam se pri odabiru destinacije odlučio za Japan. Imao sam društvo koje mi se pridružilo na putu za Daleki istok, a oboje imamo prijatelje koji tamo rade, studiraju i koji su nas toplo dočekali. Tako je boravak u Japanu bio još bolje iskustvo, jer sam se svaki dan družio sa grupom ljudi koji su mi bili i prijatelji, ali i dobri lokalni vodiči“, ispričao nam je Denis nakon povratka iz Japana. Ranije mu je Švicarska bila mjerilo za uređenje, međutim Japan je sada zauzeo prvo mjesto. „Od procedure ulaska u državu, pa do ponašanja pojedinaca na ulici i čistoće, jasno je da imaju sistem koji jednostavno funkcioniše. Jedna od najzanimljivijih stvari mi je bio način plaćanja u marketu, jer Japanci ne uzimaju novac direktno iz ruke u ruku, već koriste malu tacnu na koju odlažu novčanice, i to obavezno koristeći obje ruke. Sve ostalo se smatra jako nekulturnim i nehigijenskim“, pojasnio je Denis.

Upoznao ljepote Tokya i Kyota

Za vrijeme boravka u Japanu, Denis je posjetio Tokyo i Kyoto, a za druge gradove, zbog fakultetskih obaveza, nije imao vremena. U Japanu je proveo ukupno deset od planiranih 21 dan – razlog ranijeg povratka su tamošnje kovid restrikcije i obaveze koje su ga čekale na fakultetu. „Tokyo je odličan primjer savremenog grada, u kojem je život brz a metro tačan u stotinku sekunde. Kyoto je totalna suprotnost jer je tamo život dosta sporiji. Oba grada nude ogroman broj historijskih i zabavnih sadržajh. U Tokyu mi se najviše dopao obilazak grada u sitne sate, kada nema gužve. Dodajući tome činjenicu da je stopa kriminala zanemariva, bila je to odlična taktika da se glavne atrakcije vide bez velike gužve. U području Tokya najviše mi se dopao vulkan Mt Fuji. U području Kyota to je bio Fushimi Inari, planinski put pokriven sa desetinama hiljada narandžastih tori kapija, koje kao takve ne postoje nigdje drugo na svijetu. Razočarao me Kyoto izvan turisticke jezgre, jer sam stekao utisak da je pomalo tmuran i depresivan grad“, ispričao nam je Denis koji ništa manje nije bio oduševljen ni japanskom kuhinjom.

Japan je moja apsolutna preporuka svima, tako da postoji želja da se opet vratim i posjetim Osaku i Hirošimu. Zbog svega što se može vidjeti i doživjeti, 13 sati avionskog leta se itekako isplatilo. Druge destinacije koje me trenutno privlače su Irska, SAD i istok Afrike, konkretno Tanzanija. Putovanja su odmor od svakodnevnice, koja nas kao društvo ubija. Pored fakultetskih i poslovnih briga, putovanje dolazi kao bijeg od realnosti i odmor za dušu. Na zanimljiv način se uči o ljudima i njihovim običajima za koje prije niste znali ni da postoje. Ne moram ni spominjati da putovanje razbija predrasude, pa čovjeku prestane biti važno ko u šta vjeruje i koje mu je boje koža. Gledajući putovanje na taj način, možemo zaključiti da je ono i oslobođenje od etnonacionalnih okova u koje nas je domaća politika zarobila“, rekao nam je na kraju razgovora Denis Suljaković.
















N.Br./maglaj.net