Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vijeće učenika Mješovite srednje škole Maglaj u akciji: Otvoreno sa učenicima o toleranciji i nasilju (FOTO)

img

Samoubistva mladih ljudi kao posljedica nasilja, kakav je bio slučaj mladića Mladena Dulića, koji je zbog snimka na kojem traži posao postao meta za zlostavljanje i ismijavanje po društvenim mrežama, ali i druga, slična tragična dešavanja u našoj zemlji, motivisali su predstavnike Vijeća učenika Mješovite srednje naše škole Maglaj Muamera Mehinagića, učenika III 2 razreda i maturanticu Amilu Suljaković, da realizuju predavanje o temi "Tolerancija i nasilje", kojem je prisustvovalo oko 300 učenika škole. Predavanje je organizirano u povodu 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije i 17. novembra Međunarodnog dana srednjoškolaca.

Savremene tehnologije su jako dostupne mladim ljudima i vrlo pogodne za ismijavanje, omalovažavanje, vrijeđanje, na njima se komentariše nečiji izged, način oblačenja, njegova ili njena uvjerenja i razmišljanja o životu, muzika koju sluša. „Malo ko razmišlja da li će drugu osobu takvi oblici nasilja povrijediti i ostaviti posljedice, često i tragične. A tolerancija je kada cijenimo nečiji drugačiji način života ili mišljenje“, rekli su nam ovo na početku razgovora naši sagovornici Amila i Muamer. Njih dvoje su u dogovoru sa koordinatoricom Vijeća učenika, prof. Aidom Hadžić, pripremili prezentaciju i otvoreno o ovoj temi razgovarali sa ostalim učenicima, ali i profesorima. „Kada nismo tolerantni, posljedica je nasilje“, upozorili su Amila i Muamer. „Malo se govori o nasilju, to je još uvijek tabu tema i kada se dogodi, zataškava se, bilo u školi, na ulici, bilo gdje. Nažalost, takvi slučajevi se dešavaju i u našoj školi“, smatra Amila. „Često kada upozorimo na nasilje, dobijemo odgovor da su to 'dječije fore' koje će proći. Ali, često se to dešava svaki dan, ciljano, s namjerom provociranja da bukvalno mentalno uništi mladu osobu, a to nije u redu. Malo ko pridaje pažnju ovakvim negativnim pojavama. Ni smanjeno vladanje i izbacivanje iz škole, koje smo takođe naveli kao primjer kažnjavanja, nije rješenje. Istražujući ove teme, pronašao sam rezultate istraživanja Univerziteta u Tuzli u kojem je zaključak bio da žrtvama treba pružiti adekvatnu pomoć i zaštitu, a nasilnicima adekvatan tretman, zato što ni oni nisu rođeni s mržnjom i nasiljem, neko su tome naučeni kroz život. Svima koji su prisustvovali radionicama dali smo broj savjetodavnog Plavog telefona za djecu u BiH, da potraže pomoć, ako ne mogu razgovarati sa nekim iz svoje okoline“, rekao nam je Muamer.

Učenici iznijeli i vlastita iskustva

Učenici su zainteresovani govoriti o ovim temama, pa su iznijeli i neka vlastita razmišljanja i iskustva. „Pitali smo ih da li su vidjeli ili doživjeli nasilje, kako bi se tome stalo u kraj. Želja nam je kao Vijeće učenika upoznati menadžemt škole sa konkretnim slučajevima nasilja, da se obrati pažnja na pojedine učenike. Radi se uglavnom o verbalnim oblicima nasilja, zadirkivanjima na račun izgleda i načina oblačenja“, pojasnila je Amila, a Muamer nastavlja. „Tanka je linija između tolerancije i tolerancije na nasilje, to sam takođe posebno naglasio. Ako u razredu neko nekoga zadirkuje, provocira ili ismijava, pojedinac ili grupa, a ostatak razreda to gleda, vi sami tolerišete to nasilje. To je problem svih – zašto se šuti? Reci da to nema smisla, ostavi na miru kolegu ili kolegicu u razredu. Nasilje je postalo globalan problem“.

Amila smatra da su sa svojim istraživanjima trebali upoznati i roditelje srednjoškolaca. „Od porodice sve počinje“, tvrdi Amila i nastavlja. „Svakodnevno se dešavaju slučajevi nasilja, ne samo u školi nego i u porodici, a niko o tome ne vodi računa. Kada vidimo da je osoba u našem okruženju promijenila ponašanje, trebamo razgovarati. Nekom i razgovor može pomoći“. Želja im je ugostiti psihologa i socijalnog radnika od kojih takođe mogu čiti više o ovoj temi. Amila i Muamer tvrde da učenici očekuju pomoć prije svega od menadžemnta škole i nultu stopu tolerancije na nasilje. „Ne želimo zataškavanja, jer posljedice mogu biti tragične“, piručili su ovi mladi ljudi. „Nastojaćemo što češće govoriti o ovim temama, a drago nam je da se radionica svidjela i učenicima i profesorima. Moja poruka svim mladim ljudima bi bila da obrate pažnju kada naiđu na neki neprimjeren sadržaj nasilja i zlostavljanja na društvenim mrežama, da se samo zapitaju da li se tako nešto može dogoditi njima ili nekome bliskom, kako bi se oni osjećali u takvim situacijama?“, poručila Amila.





N.Br./maglaj.net