Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pobjednice kviza ekipe Osnovne škole Maglaj i MSŠ (FOTO)

img

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine Udruženje antifašista i boraca NOR-a Maglaj od 2018.godine organizuje kviz znanja pod nazivom „Volim BiH, volim Maglaj“. U kvizu učestvuju ekipe osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj, a ove godine, po prvi put, učešće je uzela i ekipa Udruženja mladih „Sub castro nostro“. Cilj kviza je da se učesnici dobro zabave, ali i promocija znanja, podsjećanje na historijske i geografske činjenice, kulturna i sportska dostignuća BiH i Maglaja.

Prisutni su se učenjem fatihe prisjetili i profesora historije Ademira Huseinbašića, koji je u proteklim godinama dao doprinos organizaciji kviza. Takmičenje je otvorio Radovan Gorčinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR-a, zahvalio svima koji su dali doprinos organizaciji kviza, a posebno naglasio važnost njegovanja ideja antifašizma i patriotizma. U ime načelnika Općine, prigodne riječi uputila je i Azra Čakrama. „Sretni smo da se organizuje ovakav kviz u našem gradu, a posebno nas raduje spremnost mladih da uče ali i dijele svoja znanja“, poručila je Čakrama.

Kviz znanja okupio šest ekipa

Kviz se sastojao od po tri seta pitanja, ukupno 18. Pored bodova koje su ekipe osvojile tokom kviza znanja, dobile su i dodatne bodove na osnovu napisanog literarnog rada, a ukupan zbroj bodova dao je i pobjednike. U konkurenciji ekipa osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Maglaj“ koju su činili Alden Hrnjić, Minea Mujkanović, Anida Ibraković i Selma Hodžić, druga je bila ekipa Osnovne škole „Novi Šeher“ Edin Musić, Amerisa Turčinović, Arman Bašić i Tarik Cvrčak, a na trećem mjestu takmičenje je završila ekipa „Prve osnovne škole“ Haris Karahusić, Adin Omić, Melisa Karabegović i Lejla Mulaomerović. Među srednjoškolcima, najuspješnija je bila ekipa Mješovite srednje škole Maglaj Lamija Ruvić, Zerina Spahić, Nadira Mašić i Bekir Obralić, drugo mjesto pripalo je ekipi Udruženja mladih „Sub castro nostro“ Lamija Karabegović, Mona Herceg, Emina Topovčić i Almedin Mezetović, dok je treća bila ekipa Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Dalila Bećirović, Adina Mujkanović i Nejla Muminović. Činjenica je da su se svi učesnici kviza dobro zabavili, puno su se družili dok su se pripremali za takmičenje, a jedna od učesnica kviza je priznala da nije bila ni svjesna koliko ne zna o svojoj domovini i svome gradu pa je zahvaljujući kvizu puno toga naučila.

Učesnici kviza prisustvovaće i obilježavanju Dana državnosti BiH u Jajcu i Mrkonjić Gradu

Žiri su čini predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a Jasminka Šehić, Ešref Softić i Azur Smajić, a voditelji kviza bili su Najda Mulalić i Admir Ahmetbegović. U muzičkom dijelu učestvovali su hor „Prve osnovne škole“ Maglaj, pod dirigentskom palicom Ermeline Herceg i gimnazijalka Džejla Omerović, tehničku podršku su i ove godine dali učenici elektrotehničke škole Mješovite srednje škole Maglaj, a organizaciju su pomogli volonteri i volonterke Udruženja mladih „Sub castro nostro“.

Za ekipe učesnice osigurane su novčane nagrade kao i putovanje u Jajce i Mrkonjić Grad, gdje će se na prigodan način obilježiti Dan državnosti BiH. I na kraju, ali ne i najmanje bitno je odsustvo većeg broja posjetilaca u kino sali za vrijeme kviza, mada su organizatori učinili sve da saznanja o kviz dođu do što većeg broja građana. Sigurno je da bi veći broj učenika i građana podigao atmosferu ali i upotpunio odličnu organizaciju kviza znanja „Volim BiH, volim Maglaj“.





N.Br./maglaj.net