Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nova zabava za djecu i mlade: Maglaj dobio skejt park (FOTO)

img

MAGLAJ DOBIO PRVI SKATE PARK U BOSNI I HERCEGOVINI

Djeca i mladi Maglaja dobili u mjesto za zabavu kakvo nemaju njihovi vršnjaci širom Bosne i Hercegovine. U južnom dijelu grada otvoren je SKATE PARK MAGLAJ, a samo otvaranje izazvalo je veliko interesovanje u gradu, pa su ove sunčane subote mnoge putevi odveli u južni dio grada gdje je i skate park izgrađen. Maglaj je dobio skate park zahvaljujući velikodušnoj donaciji Udruženja za opšte dobro DVOR i uz podršku općine Maglaj. Džimi i Kristen Ričardson, koji vode DVOR u Maglaju, realizacijom projekta pokazali su koliko im je ovaj grad prirastao srcu i da nisu pogriješili kada su ga, prije više od dvije godine, odabrali za mjesto svoga življenja. U proteklom periodu, DVOR je u Maglaju realizovao niz edukativnih i zabavnih sadržaja za djecu i mlade, od besplatnih kurseva engleskog jezika pa do večeri punih zabave tokom ljeta.

„Ovo je naš poklon zajednici“

Zadovoljna sam zbog prilike koja nam je pružena da realizujemo ovaj projekat. Hvala Bogu za ovu priliku i hvala ljudima koji su nam pomogli da realizuemo našu ideju. Ovo je naš poklon zajednici za godine koje su pred nama“, rekla je na svečanosti otvaranja Kristen Ričardson, projekt menadžerica Udruženja DVOR. „Želim se zahvaliti Ričardsonovima što šire lijepu sliku o našem malom gradu, našem Maglaju. Skate park je samo kruna njihovog rada i mogu reći da mi je drago što sam načelnik prvog bh grada koji ima skate park. Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji projekta“, dodao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Ričardsonovi su zahvalnice uručili Mirsadu Mahmutagiću, načelniku općine, Jasminu Haliloviću, projektantu firme „Stilprojekt“, Braci Bradariću, vlasniku firme „Zanati“ koja je izvela sve građevinske radove te Omaru Fazliću, uposleniku lokalne administracije, za svu podršku tokom realizacije projekta. Zahvalnicu Ričardsonovima uručio je i načelnik Mahmutagić.

Na otvaranje došli i gosti iz Sarajeva

U novoizgrađenom parku vještinu skejtanja nisu pokazali samo mladi Maglaja, nego i brojni gosti iz Sarajeva. Glavni bh grad još uvijek nema skate park, ali skate scena postoji već decenijama, rekao nam je Boris Lalić, i sam zaljubljenik u ovaj, odnedavno, olimpijski sport. „Skate scena u BiH nikada nije bila organizovana na formalan način, pa nije bila ni prepoznata kao sport, više kao neka vrsta igre. I kod nas se dešavaju pozitivni pomaci na izgradnji skate infrastrukture. Meni je drago da je Maglaj ostvario nešto što mi u Sarajevu pokušavamo dobiti već decenijama – betonski skate park. Skate park u Maglaju trenutno je najbolji u Bosni i Hercegovini, napravljen je odlično. Vjerujem da će građani u Maglaju, u narednim godinama, viđati sve više skejtera“, ispričao nam je Boris Lalić, kojem ni slomljena ruka nije bila prepreka da ponovno stane na skate i testira maglajski park. Sarajlija Ahmed Lokvaničić (12), koji skejta već godinu-dvije dana, došao je u Maglaj sa prijateljima. „Žao mi je što Sarajevo nema mjesto za skejtanje kao ovo u Maglaju, kažu biće. Ja najčešće skejtam na Skenderiji“, dodao je Ahmed. Lena Herceg i Amina Huseinbašić, sa skejtom i rolama, rekle su nam da će često dolaziti u skate park i vježbati, pa se nadaju da će biiti sve bolje i bolje. Ajnur Smajlović u skate park je dolazio i prije nego

što je zvanično otvoren. „Bilo mi je baš dobro, a bilo je i padova. Sve je do vježbe. Za sada ću se trenirati na romobilu, a skate još uvijek ne planira nabaviti“, kazao je Ajnur. Dobra atmosfera vladala je tokom otvaranja skate parka, za muziku je bio zadužen DJ RUVEX, organizovano je i skete, romobili i bmx takmičenje, najsretniji su imali priliku osvojiti i neku od vrijednih nagrada tokom organizovane tombole, a Skate Sarajevo predstavio je i opremu za ovaj sport. Nema sumnje da će SKATE PARK MAGLAJ u mnogima probuditi takmičarski duh i želju za dokazivanjem. Bilo da se radi o skate dasci, rolama, romobilu ili bmx biciklu, neka obavezno bude sa zaštitnom opremom, kacigama te štitnicima za laktove i koljena.



N.Br./maglaj.net