Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U MZ Bijela Ploča obilježen izuzetno važan datum iz godina agresije: Podsjećanje na akciju ''Oklopni voz'' (FOTO)

img

U MZ Bijela Ploča i ove godine obilježen je izuzetno važan datum iz godina agresije. Naime, 24.septembra 1992.godine uništen je oklopni voz sa agresorskim snagama i spriječen njihov ulazak u Maglaj. Da se to nije desilo, pitanje je kakav bi tok rata bio na maglajskom području, šta bi bilo sa gradom i njegovim stanovnicima.

Na Bijeloj Ploči okupili su se nekadašnji pripadnici četa Armije R BiH koji su na ovom području branili i odbranili Maglaj, BiH, učestvovali u akciji „Oklopni voz“. Suad Krbešević, kao pripadnik čete Bijela Ploča, dobro se sjeća toga dana od prije 30 godine, žestokog neprijateljskog granatiranja po linijama odbrane.

"Bio sam nekih desetak metara od pruge, dobili smo dojavu da se oklopni voz kreće prema Maglaju. Kada je uništen oklopni voz znali smo svi šta to znači, samo smo se pogledali i osjetili neku snagu“, prisjeća se Karabegović. Omer Hasanić, kao pripadnik čete Plane, držao je liniju odbrane na Planama.

"Toga dana, tenkovi su stalno dejstvovali po linijama odbrane. Moju četu činili su pripadnici iz šest općina. Držali su liniju odbrane zajedno Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Dobro smo znali šta je značio uspjeh u akciji „Oklopni voz“ za daljni tok rata jer agresor nije ušao u Maglaj“, ispričao nam je Hasanić.

U okviru obilježavanja ovog datuma proučena je fatiha i položeno je cvijeće na spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima Bijele Ploče i mezar rahmetli Edina Omerčića. Mještani Bijele Ploče i njihovi gosti zatim su se okupili kod rampe, na mjestu na kojem je uništen oklopni voz.

"U jeku napada na linije odbrane Plane, pokušaj agresora da oklopnim vozom prodre u sam centar grada, napravi paniku među stanovništvom i pokuša da destabilizuje linije odbrane, nije uspio. Borci su držali linije odbrane, a Edin Omerčić granatom iz RPG pogodio je u sami magacin oklopnog voza nakon čega se on zapalio. Tog 24.septembra onemogućeno je da ova teritorija pripadne aresoru“, kazao je Eldin Mehinagić, predsjednik Vijeća MZ Bijela Ploča.



"Čuvali smo naše domove, Maglaj i Bosnu i Hercegovinu herojski, časno i pošteno. Teški su bili ti septembarski dani 1992.godine i o tome trebamo pričati, posebno djeci koja odrastaju, da ne bi doživjela ono što smo mi. Ne smijemo zaboraviti šta se dešavalo tokom agresije, ako zaboravimo, ponoviće nam se. Ali, isto tako moramo ići dalje. Stvarati uslove za normalan život svih građana ove zemlje“, poručio je na Bijeloj Ploči Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Na Bijeloj Ploči uručene su i prigodne zahvalnice svima koji su pomogli povratak na ovo područje i realizaciju brojnih projekata. Tako je zahvalnica – posthumno uručena porodici rahmetli Ajše Arnautović, Eldini Mehinagić, Mehmedu Gračiću i Mirsadu Mahmutagiću, načelniku općine Maglaj.



N.Br./maglaj.net