Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK pomoglo formiranje novih 70 firmi

img

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je danas u sjedištu Vlade ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije "Prvi biznis".

Čolaković je napomenuo da se ovakav program realizira još od 2015. godine te istakao kako je, prema evidenciji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, na tržištu aktivno između 450 i 500 ovakvih obrta. Neki su prerasli, dodao je, u ozbiljne firme i sa 30-ak zaposlenih.

- Programom je definisano da svaki otvoreni biznis, bez obzira o kojoj kategoriji boračke populacije se radi i o kom biznisu, dobije poticaj od 8.000 KM. Mi smo za programe zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije ove godine planirali milion KM - istakao je Čolaković.

Najavio da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovore i za podršku firmama koje su pripadnici ove populacije osnovali u ranijim godinama te će podršku u visini od 1.000 KM dobiti oko 200 korisnika koji su održali biznis i iskazali pozitivno poslovanje, kao i zaposlili nove radnike.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić istakao je kako su u protekle tri godine pandemije koronavirusa za osnovni zadatak sebi bili zadali očuvanje zdravstvenog sektora, koji su u tom periodu podržali s dodatnih oko 20 miliona KM, ali da Vlada nije zaboravila ni podršku privredi, poljoprivredi…

- Mi naše borce, koji su otvorili biznise, pratimo i nakon isteka tog programa i pratit ćemo ih dok, što kažu, ne stanu na svoje noge i da samostalno funkcionišu i bore se na tržištu na području ZDK-a, a naravno i BiH - najavio je premijer Bašić.

Napomenuo je da je budžet Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a 2014. godine bio 5,6 miliona KM, a danas je 16,4 miliona KM. Istakao je da je Budžet ZDK-a, također 2014. godine, stipendirao oko 500 studenata, a danas je to 3.200 stipendija.

Potpisu ugovora prisustvovali su i načelnici općina Kakanj Mirnes Bajtarević i Breze Vedad Jusić. Jusić je zahvalio Vladi ZDK i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci pripadnicima boračkih populacija te je podvukao kako je "ovo program koji čini korist svima nama", kako pojedincima tako i lokalnim zajednicama.

Načelnik Bajtarević istakao je da su poticajne mjere za otvaranje novih radnih mjesta i biznisa mjere najvažnije mjere koje pruža Vlada ZDK, te da je to i jedna od ključnih politika Općine Kakanj. Naglasio je da će pet korisnika poticaja iz Kaknja, koji su danas potpisali ugovore, dobiti i općinske poticaje, kako bi biznisi opstali na tržištu.

 

Press služba ZDK