Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajskom Domu zdravlja isporučen neurofeedback uređaj, Magnet SHOP donirao prateću opremu

img

Opremanje Centra za rani rast i razvoj u Domu zdravlja Maglaj

U martu prošle godine pokrenuta je kampanja prikupljanja sredstava za kupovinu neurofeedback uređaja pod nazivom ''Otvorimo vrata zajedno''. Inicijativu je pokrenuo Senad Šehić, vijećnik SDP u Općinskom vijeću Maglaj u cilju pomoći djeci i roditeljima koji imaju potrebu za ovakvim tretmanima ali i poboljšanje uslova za rad u postojećem Centru za rani rast i razvoj djece koji djeluje pri Domu zdravlja Maglaj. Za nabavku uređaja, za godinu dana koliko je trajala kampanja, prikupljeno je oko 25.500 KM. Akciju je podržalo 20 kompanija, Odbojkaški klub „Maglaj“, Džemat Köln i Grad Sarajevo. Kompanije sa sjedištem u Maglaju donirale su ukupno 11.800 KM. Akciju su značajnim donacijama podržale kompanije iz Sarajeva, Doboj Juga, Tešnja, Jelaha, Žepča i Laktaša. Pojedinci su uplatili 1.380 KM. Neurofeedback uređaj je kupljen u skladu sa zakonskim procedurama, a isporučila ga je firma Emeding d.o.o. Sarajevo, koja je ovlašteni distributer i serviser navedene vrste uređaja. Dom zdravlja Maglaj je tako prva javna zdravstvena ustanova koja ima neurofeedback uređaj u ovoj regiji. Da bi se zaokružila cijela priča, društveno odgovorna firma Magnet studio d.o.o. Maglaj donirala je savremeni računar sa monitorom, a od ostatka prikupljenih sredstava kupljen je LCD televizor.

Svoje oduševljenje inicijativom vijećnika Senada Šehića i njenom uspješnom realizacijom, nije krila ni dr. Nejra Nalić Medžić, specijalista psihijatar i direktorica Doma zdravlja Maglaj. „Drago mi je da je neko mislio na djecu kojima je potreban tretman neurofeedback uređajem. I sama sam se susrela sa takvom vrstom terapije u lukavačkom „Malom svijetu“ za vrijeme moje specijalizacije. I sada je Centar za rani rasti razvoj, koji djeluje pri našoj zadravstvenoj ustanovi, dobio takav uređaj. Veliko je to za nas, jer Centar u Maglaju je regionalnog karaktera i pokriva još općine Usora, Tešanj, Zavidoviće i Žepče. Logopedske usluge su besplatne za svu djecu sa ovih područja, a sada imamo i psihologa koji je takođe uključen u rad Centra za rani rast i razvoj“, naglasila je dr.Nalić Medžić i dodala. „Nažalost, velike su potrebe za neurofeedback uređajem. Djeci i njihovim roditeljima sa ovog našeg područja, sada će biti puno lakše dobiti ovu uslugu i zato veliko hvala svima koju su dali svoj doprinos u ovoj kampanji, od inicijatora do svih donatora“.

Nažalost, sve je više djece sa poteškoćama u razvoju kojima je potreban tretman neurofeedback uređajem, to su djeca sa hiperaktivnošću, autizmom ili poremećajima iz autističnog spektra. Mr. Samra Jusufbašić, logoped, surdoaudilog i reedukator psihomotorike, uspješno je okončala stručnu edukaciju za rad na neurofeedback uređaju koja je organizovana u Zagrebu u certificiranom centru 'VitaPlena' i to kao jedina iz Bosne i Hercegovine. „U svijetu postoje istraživanja koja govore da neurofeedback tretmani pokazuju dobre rezultate u tretmanu nekih razvojih poremećaja, ukoliko dijete ima teškoće u razvoju govora, probleme s pažnjom ili koncentracijom, socijalizacijom ili ponašanjem. To su razvojne mape kod djece koje treba pratiti od rođenja do šest godine života“, kazala nam je mr. Jusufbašić.

Kako je naglasio pokretač inicijative Senad Šehić, dok je trajala kampanja konstantno se govorilo o važnosti nabavke uređaja ovakve vrste, jer su roditelji iz Maglaja čija su djeca trebala tretman neurofeedback uređajem, putovali u Lukavac 60 kilometara, a taj tretman nije bio besplatan. „Kako u Maglaju djeluje regionalni Centar za rani rast i razvoj smatrali smo da bi jedan takav uređaj bio i više nego potreban. Kada su mala djeca u pitanju, mnogi su iskazali senzibilitet i uspjeli smo prikupiti potrebna sredstva za kupovinu uređaja. U lukavačkom udruženju 'Mali svijet' imaju tri neurofeedback uređaja i na jednom se može uraditi osam tretmana, dakle 24 tretmana na tri uređaja. 500 mjesečnih tretmana dovoljni govori o kakvom se problemu današnjice radi“, naglasio je Senad Šehić.

Ono što slijedi u narednom periodu je prilagođavanje prostorija koje Dom zdravlja Maglaj ima na posljednjem spratu. Prostorije su sanirane, ali ih je potrebno okrečiti i opremiti namještajem koji je prilagođen najmlađim pacijentima.


N.Br./maglaj.net