Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Upoznajte Elvedinu Džerahović, super snažnu djevojku koja se bavi powerliftingom (FOTO)

img

SVE RADI IZ ČISTE LJUBAVI

Znate li da u Maglaju, tu pored nas, živi super snažna djevojka koja se bavi powerliftingom i koja može podići 170 kilograma? Ako se pitate šta je powerlifting – u najkraćem to je sport koji se temelji na tri različite vježbe snage – squat (čučanj), bench press (potisak s klupe) i deadlift (mrtvo dizanje). Svaka od ovih vježbi zahtijeva posebnu tehniku koja omogućava powerlifteru da podigne njemu najveću moguću kilažu, a da ga u isto vrijeme održi zdravim i bez povreda. U powerliftingu je glavni i jedini cilj podići najveću moguću, često i nemoguću kilažu. Naša sugrađanka Elvedina Džerahović (27) nedavno je imala i svoje prvo takmičenje u powerliftingu koje je organizovano u Tešnju na kojem je iz 'mrtvog dizanja' podigla čak 170 kilograma. Ali, krenimo redom.

Zbog prekomjerne težine krenula u teretanu

Prije nepune tri godine Elvedina je imala 120 kilograma. Bila je svjesna da ima prekomjernu tjelesnu težinu, bojala se i za svoje zdravlje, a onda je pod budnim okom svoje tetke i trenerice Sedije Berbić, krenula da dovodi svoje tijelo u formu, ali na zdrav način. Zahvaljujući svakodnevnim treninzima i potpunom promjenom načina ishrane, Elvedina je smršala 50 kilograma. „Osim svakodnevnih treninga, izbacila sam svu nezdravu hranu, slatkiše, grickalice, zaslađene sokove i kilogrami su se topili. Bila sam sretna što sam ostvarila svoj cilj, ali sama sebi sam se činila i premršavom“, rekla nam je na početku razgovira. Dok je redovno trenirala u teretani, zavoljela je dizanje tegova. „Meni je lijepo vidjeti žene sa mišićima kako dižu tegove. Otkako sam smršala počela sam i sama da se bavim powerliftingom. Istina, u ovom regionu malo je žena na takmičenjima, muškaraca je puno više. Ja sam još uvijek na početku svoga bavljenja ovim sportom“, priča nam Elvedina i nastavlja. „Vidjela sam da mogu da dižem mnogo više na treningu nego neke žene na takmičenjima. Jednostavno, ja nisam bila svjesna svoje snage. U teretani sam se iz zabave počela takmičiti sa muškarcima i oni su mi odmah predložili da odem i na neko takmičenje. Od prijateljice sam i preko društvenih mreža saznala za takmičenje koje je prije nekoliko dana održano u Tešnju. I otišla sam iako sam bila nesigurna, bilo je treme, sumnjala sam u svoje mogućnost, jer to je za mene sve bila velika novina. Ipak, i pored svih sumnji uspjela sam u sve tri discipline u Tešnju biti najbolja. Samo iz 'mrtvog dizanja' podigla sam 170 kilograma, a ostale učesnice digle su do 95 kilograma. Na benchu sam digla 80, a iz čučnja 140 kilograma. Mnogi muškrci su mi prilazili i čestitali. Čini mi se da sam mogla i više, ali nisam se htjela 'trošiti' jer za mjesec dana me očekuje novo takmičenje u Doboju. Za zdravlje me nije strah, diže se uz posebnu opremu, a i kada sam trenirala, sve sam radila postepeno“. Elvedina je zaposlena u jednom salonu ljepote u Maglaju i radi 'sjedeći' posao, nekada od 10 do 12 sati. Ali, kako trenira ona ne zna šta je bol u leđima, karakeristična za sve one koji svakodnevno puno sjede na svojim radnim mjestima.

Samo nebo je granica

U Tešnju je, priča nam, upoznala Krulj Gorana profesora sporta i iskusnog takmičara u powerlftingu sa 20 iskustva. „Sam mi je prišao i rekao mi je da sam jedna od jačih žena koje je upoznao otkako se bavi ovim sportom. On mi je dao dodatni motiv da idem dalje, dao mi i niz korisnih savjeta kada je oprema u pitanju i rekao da obavezno dođem u Doboj na naredno takmičnje koje je planirano za august. Moje kolege i kolegice, takmičari i takmičarke su svi divni. Koliko god da se radilo o takmičenju, mi navijamo jedni za druge, iskazujemo podršku, kako se kaže zdrava konkurencija. A ako neko da digne više od tebe, tebi je to motivacija. A ja sve ovo činim iz čiste ljubavi“, rekla nam je Elvedina i dodala da su joj na njenom putu najveća podrška sin Ensar i roditelji. „Svi su uz mene, ali otac uvijek savjetuje da budem oprezna, da ne dižem toliko da se ne povrijedim“.

Elvedina nam priča da na takmičenjima u powerliftingu na svjetskom nivou žene već dižu preko 200 kilograma, ali i koriste steroide. Ona time nije nimalo impresionirana i vodi se isključivo zdravim načinom ishrane uz proteine kao dodatak prehrani. „Više sam zadivljena jednom djevojkom iz Banja Luke koja iz mrtvog dizanja diže 200 kilograma, a izgleda sasvim prirodno. Ona će mi biti izazov i jedva čekam da se nađemo na nekom od takmičenja. Ima vremena, ja sam tek na početku a imam veliku želju da se nađem i na nekom svjetskom takmičenju, zašto da ne“, optimistično je na kraju najavila Elvedina Džerahović. Želja joj je jednoga dana iz mrtvog dizanja podići 200 kilograma, iz čučnja 180, a na benču 100 kilograma. Do tada joj ostaje da vrijedno trenira u teretani Y GIM gdje joj vlasnici Amer i Dalija daju punu podršku i mnoge korisne savjere. „Oni su tu kada god mi nešto treba“, rekla je i nastavila. „Malo je djevojaka koje je u našoj zemlji bave powerliftingom, a ja sam spremna pomoći svakoj koja bi krenula ovim putem“.

 

N.Br./maglaj.net