Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Pet mjesnih zajednica dobilo vrijednu računarsku opremu (FOTO)

img

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedska sa 14 miliona KM, kao i lokalne vlasti sa 5 miliona KM, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, mjesne zajednice maglajske općine obuhvaćene projektom: Misurići, Liješnica, Moševac, Jablanica i Bijela Ploča dobile su savremenu računarsku opremu.

Inače, Projekt će direktno sarađivati sa 41 jedinicom lokalne samouprave, 199 mjesnih zajednica, obuhvatajući preko 400.000 građana. Cilj projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ je povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava; inkluzivne, proaktivne i osposobljene mjesne zajednice su glas građana u procesima koje vode lokalne uprave; jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvalitete života i osiguravaju veći angažman građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou; povećano učešće žena u radu mjesnih zajednica doprinosi uvažavanju potreba žena pri definisanju lokalnih prioriteta te uključenost građana u rad mjesnih zajednica kao oblik direktne demokracije je način da građani doprinesu rješavanju lokalnih problema. U ovih pet mjesnih zajednica puno je planova i projekata koji bi trebali učiniti lakšim i boljim život na konkretnim područjima, od osiguranja prostorija za rad mjesne zajednice do izgradnje bazena. Mještani na ovim područjima sami su odlučili koje projekte bi željeli realizovati uz pomoć donatora i domaćih institucija.

U Jablanici još nemaju prostorije za rad mjesne zajednice

U MZ Moševac kroz formu građana definisali su prioritetne projeke za realiaciju a oni se uglavnom odnose na infrastrukturu i to do iznosa opredjeljenog projektom.

Donirana računarska oprema znači puno, jer smo ranije poslove obavljali uglavnom privatno ili na svojim radnim mjestima. Nažalost, situacija nije ista u svim mjesnim zajednicama jer neke još nemaju svoje prostorije za rad. Nadamo se da će ih uskori i imati“, kazao nam Asmir Mrvoljak, predsjednik Vijeća MZ Moševac. U Misurićima, kako nam je rekao predsjednik Vijeća Samir Fetić, žele sanirati prostorije u objektu Doma, zamijeniti dotrajalu stolariju, urediti prilaz za invalidi, u jednoj od prostorija osigurati sadržaje namjenje mladima kao što su sto za stoni tenis i bilijar te jedan veliki TV. U jednoj prostoriiji planira se urediti i spomen soba sa fotografijama poginulih pripadnika čete Misurići. „Mislim da su Misurići jedna od najaktivnijih mjesnih zajednica što se tiče radnih akcija i pomoći stanovništa u realizaciji projekata“, naglasio je Samir Fetić, predsjednik Vijeća MZ Misurići. U MZ Liješnica takođe planiraju osposobiti prostorije Društvenog doma, zamijeniti dotrajalu stolariju, okrečiti ih, u jednoj od većih prostorija urediti teretanu, a ostale prilagoditi potrebama MZ.

U proteklom periodu mještani nisu bili baš aktivni, ali pomaka ima. Dokazali su to na sportskom poligonu i već se uključuju pomalo jer prepoznaju rad Vijeća mjesne zajednice“, kazao je predsjednik Vijeća Fahir Salkić i dodao da mjesna zajednica nikada nije bila ovako dobro tehnički opremljena. U MZ Bijela Ploča imaju u planu izgradnju 50 metara kanalizacione mreže koja bi od velikog značaja bila i za očuvanje rijeke Jablanice, nastavak pješačke staze od Čakalovca u dužini 500 metara, čime će kretanje posebno školske djece biti sigurnije, a u planu je i projekat izgradnje tri bazena, za djecu, mlade i odrasle. U realizaciji ovog velikog projekta podrška se očekuje i od susjednih mjesnih zajednica.

„Maglaj je nekada imao bazen kada nisu imali drugi, veći gradovi. Odlučili smo se za ovaj korak a finansiranje bi bilo na mještanima, lokalnoj vlasti i dijaspori, pa ćemo vidjeti šta će biti“, najavio je predsjednik Vijeća MZ Bijela Ploča Eldin Mehinagić. U razgovoru sa Asimom Mehinagićem, predsjednikom Vijeća MZ Jablanica saznali smo da doniranu opremu nemaju gdje pohraniti jer nema doma. „Imamo informciju o projektu koji ćemo moći kandidovati u vrijednosti od 19.000 dolara i uz učešće općine. Na forumu građana Jablanice opredijelili smo prioritete. Među njima su i prostorije za rad mjesne zajednice. Od škole smo dobili saglasnost za korištenje dijela objekta područne škole, ali nam treba saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Dobili smo opremu, a ne znam gdje ću je smjestiti. Takođe, prioriteti su nam skupi projekti kao što je kanalizacija, sanacija puta čija širina nije adekvatna kao i most u Jelovčiću koji je u lošem stanju. Nema mjesne zajednice bez problema“, dodao je Asim Mehinagić, predsjednik Vijeća MZ Jablanica.

Prilikom podjele računarske opreme predstavnici mjesnih zajednica istakli su odličnu saradnju sa resornom službom koju vodi Eldina Mehinagić, zahvalili se donatorima i UNDP, a Mirsad Mahmutagić, upoznao se sa aktivnostima i poželio uspjeh u realizaciji planiranih projekata.


N.Br./maglaj.net