Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajski pčelari zadovoljni prinosima

img

Srijedom se članovi Udruženja pčelara Maglaj redovno okupljaju u svojim prostorijama u Starom gradu, a glavna tema je aktuelna pčelarska godina. Za razliku od dvije, protekle, 'sušne' godine, gotovo bez ikakvih prinosa, ove godine maglajski pčelari mogu biti zadovoljni, godina će biti medonosnija, a posebno mogu biti zadovoljni pčelari koji svoje košnice imaju na području Gornjeg Ulišanjaka.

Oni mogu očekivati prinose od 20 do 25 kilograma meda po košnici, dok pčelari na drugim područjima maglajske općine, očekuju prinose od 10 do 12 kilograma po košnici. Tako pčelar sa 50 košnica očekuje prinos od oko tone meda.

Kakve su bile prognoze za ovu godinu, mi smo zadovoljni. Bagrem je zatajio, ali zato nije izdala šuma i livada. Vidjećemo da li će biti nešto od lipe. Med koji uzmemo od pčela moramo vratiti kroz jesenju i zimsku prehranu pčela. Tokom jeseni je to 10 kilograma šećera po košnici, odnosno društvu. U zimskim mjesecima i po 15 kilograma šećera po društvu“, saznali smo od maglajskih pčelara. Jedna od posljednjih odluka koja je donesena na nivou udruženja, koje trenutno broji 53 člana, jeste ona o cijeni tegle meda za koju se treba izdvojiti 25 KM. Iako su prinosi meda dobri, med je ipak skuplji u odnosu na prošle sezone. Pčelari to pravdaju sveopštim poskupljenjima. „Lijekovi su skuplji, vreća šećera prošle godine je bila 48,50 KM, a sada je 103 KM, tegla je poskupila sa 0,45 na 1,05 KM, materijal potreban za pravljenje košnica poskupio je 200% kao i sva oprema“, tvrde pčelari.



N.Br./maglaj.net