Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Izvještaj Kantonalne uprave civilne zaštite o stanju na području ZDK

img

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja osim na mjestima gdje se izvode sanacioni radovi. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj. M17 Zenica – Žepče u mjestu Golubinja izvode se radovi na izgradnji vijadukta koji će biti dio Koridora Vc, zbog čega tokom dana dolazi do kraćih zastoja u saobraćaju (naizmjenično propuštanje vozila).

Snabdijevnje električnom energijom je normalno.

Snabdijevanje vodom je normalno.  

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je +16 0C, na području  Kantona od  +12 0C  do +16 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke, osim PVJ Maglaj, Žepče i Tešanj, koji su vršili tehničke intervencije.

Grad Žepče: povodom nastalih jučerašnjih padavina došlo je do plavljenja podvožnjaka na ulazu u grad, kojom prilikom su tri putnička vozila zaglavila u vodi, vatrgasna jedinica vršila izvlačenje vozila, trenutno pola kolovozne trake je i dalje pod vodom i vrši se trenutno ispumppavanje.

Grad Maglaj: povodom većih padavina, zabilježeno je izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac, rijeka se ubrzo povukla gdje je na lokalnom putu ostalo nanosa šljunka i drveća, ekipe na terenu radi račićavanja puta. Put otežano prohodan, zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća.

Grad Tešanj: Oko 17:45 sati područje općine zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i vjetrom. Usljed toga bujične vode poplavile su područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo.  Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata.

Nema stradalih i povrijeđenih osoba.

Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Prekid u odvijanju saobraćaja zabilježen je na lokalnoj cesti Tešanj-Tešanjka, i na nekoliko mjesta na regionalnom putu Novi Šeher-Prnjavor u MZ Dobropolje-Mekiš, Tešanj i Vukovo.

Znčajna šteta je prouzrokovana na putnoj infrastrukturi.

Sve raspoložive operativne snage civilne zaštite su od prvog momenta na terenu (Štab CZ, službe z/s, PVJ, dva DVD i putna operativa).

U toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata.

Oko 21:00 sati  rijeka Tešanjka se povukla u korito, kao i potoci koji su uzrokovali poplavu.

Održana je i vanredna sjednica Štaba CZ, te je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba na kojoj su utvrđene nove aktivnosti, u toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspustavama komunikacije. Te radnje čišćenja objekata i javnih površina. Nisu prijavljena klizanja tla.

Ostale općine na području Kantona nisu imale vanredne intervencije.


(https://cz.zdk.ba/)