Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Konjicu održana Skupština evropskog saveza uzgajivača sitnih životinja: Skupštini prisustvovao i Maglajlija Arnel Nalić (FOTO)

img

UVIJEK ĆE BITI ONIH KOJI VOLE OVAJ HOBI

Konjic je krajem maja bio domaćin Skupštine evropskog saveza uzgajivača sitnih životinja. Evropski savez čine 32 zemlje sa oko 2,5 miliona članova, uzgajivača i ljubitelja sitih životinja. Skupštini je prisustvovao i Arnel Nalić, član UO Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH i predsjednik ptičarskog odbora Saveza za uzgoj i zaštitu sibith životnja BiH.

Velika je čast da je našoj zemlji povjerena organizacija Skupštine evropskog saveza uzgajivača sitnih životinja, a delegati iz Francuske, Švicarske, Holandije i mnogih drugih zemalja zadovoljni su otišli iz Konjica. Skupština je iskorištena za stručna predavanja, razmjenu iskustava ali i da našim gostima pokažemo ljepote naše zemlje i naše tradicionalno gostoprimstvo. Mi u Savezu za uzgoj i zaštitu sitnih životnja BiH možemo biti sretni da za presjednika imamo Edina Jabandžića, čovjeka koji gaji posebnu ljubav prema sitnim životnjama, a posebno prema golubovima. Drago mi je da uživa ugled i na evrospkom nivou“, ispričao nam je Nalić nakon povratka iz Konjica i nastavio.



Sigurno je da je uzgoj i zaštita sitnih životnja u Evropi na visokom nivou, ali drago mi je da i u našoj zemlji dolazi do poboljšavanja uslova i kvaliteta životinja. Uvijek će biti onih koji će voljeti ovaj hobi“.

Arnel Nalić je i sudija stažista za tigrice, prvi u Bosni i Hercegovini, mentor mu je Duško Matošić iz Hratske, dok je Miralem Habibović, takođe član maglajskog Uruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, sudija stažista za ostale grupe papagaja. Za dvije godine bi BiH po prvi put trebala imati svoje sudije za tigrice i ostale grupe papagaja. „U cijeloj našoj zemlji prisutna je ekspanzija selektivog uzgoja papagaja tigrica. Samo u maglajskom udruženju je 20-tak ozbiljnih uzgajivača koji dolaze i sa područja drugih bh općina, pa čak i iz inostranstva. Drago nam je da je naš član i Miroslav Srebro, inače Jajčanin, koji živi i radi u Budimpešti“, rekao je Nalić na kraju razgovora.





N.Br./maglaj.net