Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena godišnjica stradanja danskih humanitaraca: Njihova žrtva nije i ne smije biti zaboravljena

img

Dopremajući humanitarnu pomoć napaćenim stanovnicima Maglaja i njegove okoline, 1.juna 1993.godine, tokom granatiranja konvoja sa hranom sa agresorskih položaja, kod tunela Sikola poginula su dvojica mladih Danaca Džimi Nigard (Jimmi Nyegard) (20) i Nils Bromand (Niels) (21). Nils Bromand i Džimi Nigard nisu bili profesionalni vojnici, nego volonteri, pripadnici danske Civilne zaštite koja već dugo godina ima međunarodne projekte i zadatke. Jedan od tih zadataka 90-tih godina bio je da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći. Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance. I u Danskoj se svake godine organizuje komemoracija za ove mlade momke koji su srcem radili svoj posao.

Delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje

Svake godine obilježavamo godišnjicu pogibije danskih humanitaraca. U tim teškim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu učestvovali su u dopremanju humanitarne pomoći našim sugrađanima. Ovim činom želimo iskazati zahvalnost njima, ali i svima ostalima koji su pomagali građanima ove zemlje u teškim godinama agresije“, rekao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Mladi Udruženja „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“ trude se da područje oko spomen-obilježja izgleda ljepše.

U protekle dvije godine njegujemo kulturu sjećanja na danske humanitarce, ne samo da dođemo na dan pogibije, nego i češće, počistiti smeće, da ovo mjesto izgledao kako i dolikuje. U kontaktu smo sa danskim konzulom u BiH i redovno ga izvještavamo o našim aktivnostima. Iduće godine se navršavaju tri decenije od pogibije Nigarda i Bromanda i sigurno je da ćemo nastojati da to bude na jednom većem nivou, a radovalo bi nas ako bi nam se pridružili i njihovi roditelji. Smatramo da obilježavanje dva datuma koji se odnose na mlade, 25.maj i 1.juni, trebaju biti stalna obaveza našeg udruženja“, kazao je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“

Kod tunela Sikola, gdje je podignuto spomen obilježje poginulim danskim humanitarcima okupili su se Mirsad Mahmutagić, načelnik općine sa saradnicima, pripadnici službe Civilne zaštite, predstavnici nevladinog sektora. Polaganjem cvijeća i minutom šutnje poručeno da njihova žrtva za napaćene stanovnike Maglaja nije i ne smije biti zaboravljena. Cvijeće su položile delegacije općine Maglaj, udruženja antifašista i boraca NOR-a, udruženja mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nistro“, Organizacija Crvenog križa te porodica Smajić, Fadila i Azur, koji se prvi našao na mjestu stradanja danskih humanitaraca tog junskog dana 1993.godine.

 

FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE.


N.Br./maglaj.net