Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi projekat UG ''Fojničani'' Maglaj: ''3 grada, 3 parka prirode''

img

Razvojna Agencija Žepče (RAŽ) i UG „Fojničani“ Maglaj (UGF) započeli su implementaciju jednogodišnjeg projekta “3 grada, 3 parka prirode” (3 cities, 3 nature parks“) koji sufinansiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka. Projekt je fokusiran na uspostavu i razvoj jedinstvene turističke destinacije na području općina Žepče, Maglaj i Zavidovići koja se temelji na prirodnim bogatstvima, Matinskog Visa, pećine Mokra Megara i Tajana, te materijalnoj i nematerijalnoj kulturno – historijskoj baštini.

Iako ovaj prostor mnogi doživljavaju kao industrijski ili jednostavno kao tranzitni, bez sadržaja, koji bi mogli zadržati eventualne posjetitelje, Žepče, Maglaj i Zavidovići posjeduju iznimna prirodna bogatstva, prekrasne planinske pejzaže i staze, divlje rijeke s vodopadima i dubokim kanjonima, brojne pećine s kilometarskom hodnicima, endemsku floru i faunu. Stoga će projekt „3C3NP" doprinijeti brendiranju ovih općina u prepoznatljivu zelenu destinaciju, od adrenalinskog izazova za mlade do idealnog odredišta za obiteljski odmor. Fokus će biti na načelima održivog turizma, posebno u domenu razvoja ruralnog turizma, koji stvara balans i nastoji uravnotežiti interese pojedinih sudionika turističke destinacije, stvara ravnotežu i interese iz privatnog i javnog sektora, istovremeno gradeći brend destinacije. U okviru projekta je planirana izrada jedinstvene strategije razvoja turizma, mapiranje i digitalizacija svih potencijala, manji infrastrukturni radovi koji će ojačati lokalne kapacitete te snažna promotivna kampanja.


Jedan od glavnih ciljeva je i oporavak od posljedica COVID-19 krize, koja je također preusmjerila sklonosti potrošača na zelenije opcije, bliže prirodi. Stoga je planirana i posebna sektorska podrška za poduzeća i obrte koja će biti realizirana putem javnog poziva. Korisnici će biti i brojne organizacije civilnog društva koje djeluju na promociji turizma i zaštite prirode. Ovim projektom se postavljaju novi temelji razvoja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, čiji će zajednički nastup na zahtjevnom turističkom tržištu nesumnjivo privući brojne posjetitelje, prvenstveno da istraže i otkriju bogatstva "3 grada, 3 parka prirode", a zatim i da sami postanu najbolji promotori ove potpuno nove „outdoor“ destinacije.



EU4BusinessRecovery je projekat Evropske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od januara 2021. do juna 2023. godine
“, saopšteno je iz UG „Fojničani“ Maglaj.


N.Br./maglaj.net