Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U MZ Ulišnjak otkriveno spomen-obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

img

TRAJNO SJEĆANJE NA SVE ONE ŠTO SU ZA SLOBODU DALI SVOJE ŽIVOTE

U prisustvu mještana, nekadašnjih pripadnika čete Ulišnjak, predstavnika boračkih organizacija i lokalne vlasti u Ulišnjaku je otkriveno spomen-obilježje na kojem su ispisana imena šehida-poginulih boraca i civilnih žrtava rata ovog naseljenog mjesta. Otkrivanje spomen-obilježja je upriličeno na 30. godišnjicu formiranja čete "11. maj" Ulišnjak.

Spomen-obilježje, na koje su, kako je rečeno, mještani čekali 30 godina, otkrili su Osman Hasanić, Sabahudin Hasanić, Fahrudin Mahmić, Mujo Mahmić i Dženana Gračić. Najmlađi među šehidima je Elvir Isić. Imao je samo 21 godinu kada je poginuo 1994.godine. Na spomen-obilježju uklesano je i ime trogodišnje Maide Hadžić, civilne žrtve rata. Poginula je sa svojom majkom Ismetom 1993. godine u toku akcije 'Padobran'. Učenjem fatihe okupljeni su se sjetili svih poginulih na ovom području, a na liniji dugoj gotovo 3 kilometra ginuli su i mještani Ulišnjaka, ali i hrabri borci iz drugih gradova koji su pritekli u pomoć kada je bilo najpotrebnije.

Otpor agresoru počeo organizovanjem seoskih straža

Otpor agresoru na području Ulišnjaka počeo je kao i u drugim sredinama, organizovanjem seoskih straža, sakupljanjem oružja, pravile su se puške. Ponosni su nekadašnji borci, na odbranu svoga Ulišnjaka, a kroz četu je prošlo više od 450 boraca. „Ovo spomen-obilježje treba da pokaže budućim generacijama koliko je naših boraca dalo svoje živote u odbrani naše Bosne i Hercegovine. Borili smo se protiv daleko moćnijeg neprijatelja i nismo posustali“, prisjetio se nekadašnji komandir čete Osman Hasanić i dodao.

Najzadovoljniji smo bio u to vrijeme, svi smo imali isto, dijelili što se imalo“. „Meni je bilo jako važno da se na spomen-obilježju ispišu imena naših poginulih saboraca, hvala našem Načelniku i svima koji su pomogli da se spomen-obilježje konačno izgradi“, dodao je Sabahudin Hasanić, nekadašnji komandir voda.

U ime načelnika općine, prisutnima se obratila Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne službe.

Načelnik me zamolio da vam prenesem da je veoma sretan što je općina Maglaj pomogla izgradnju spomenika u MZ Ulišnjak, jer ovo naselje je zaslužilo i više od toga. Takođe, ovo nije jedini projekat koji će biti realizovan na ovom području, a mještani uskoro mogu očekivati i jedno lijepo iznenađenje, jer su prije svega mještani Donjeg Ulišnjaka to zaslužili, svi naši saborci, svi naši poginuli, svi naši ratni vojni invalidi koji su branili Maglaj na ovim prostorima, a mi svi dobro znamo šta se dešavalo ovdje“, kazala je Eldina Mehinagić.

U povodu otkrivanja spomen-obilježja u prostorijama mjesnog Doma postavljena je i izložba ratnih fotografija.


N.Br./maglaj.net