Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježen Dan Svetog Leopolda Mandića u Maglaju

img

VJERNIKE OKUPILI VJERA I POUZDANJE U SVETOG LEOPOLDA

Kao i proteklih decenija više stotina vjernika-katolika obilježilo je Dan zaštitnika maglajske župe – Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Maglajsko svetište pohodili su brojni vjernici iz župa Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske. Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije, a Sveti Leopold Manidć jedan je od najomiljenijih svetaca među katolicima. Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, brojni katolici ponovno su hodočastili u maglajsko svetište.

Okupljene vjernike i brojne svećenike pozdravo je vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe. „Nametnute maske i odluke udaljavale su nas jedne od drugih, od zajedničkih molitvi i druženja. Danas smo ovdje u ovom svetištu, rastom malog čovjeka, ali velikog sveca, Svetog Leopolda. Ovdje su nas vjera i pouzdanje, uz zagovor Svetog Leopolda, okupili. Skinute su maske s lica protiv koronapandemije, a ovdje skinimo maske koje sve više koristimo da bi izgledali bolji i na taj način otvorimo svoju dušu i savjest Bogu i zagovoru Svetog Leopolda, te kroz iskrenu molitvu i vjeru očekujmo svaki blagoslov“, kazao je vlč. Tomić. Svečano misno slavlje predvodio je fra Juro Šimić provincijal kapucina u BiH, čijem redu je pripadao i Sveti Leopold. „Molimo Gospodina da nam oprosti grijehe i sve što njega nije dostojno, a Bog nam uvijek rado oprašta naše grijehe kada se čovjek iskreno pokaje, a svi smo mi grešnici. Možda mi ljudi jedni od drugih možemo skrivati svoje grijehe, ali pred Bogom ne možemo ništa sakriti. Bog je onaj koji poznaje naše srce, naše živote, njemu otvorimo naše srce zamolimo ga za oproštenje da bismo doživjeli radost susreta s njim u ovoj svetoj euharistiji“, poručio je vjernicima fra Šimić.

U maglajskom svetištu čuva se dio svečeve desne ruke

Svake se godine sa svojim zavjetima u Svetište Leopolda Bogdana Manidća slijevaju rijeke vjernika iz BiH, ali i šire. Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je kapucinu, svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Sveti Leopold je rođen 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, u Boki Kotorskoj. Ovaj svetac proglašen je blaženim, 2. maja 1976. godine, a svetim ga je proglasio, 16. oktobra 1983. godine papa Ivan Pavao II. U maglajskom svetištu se čuva i dio njegove desne ruke.


N.Br./maglaj.net