Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Safet Bećirović, mutevelija džemata Kuršumlija-Sukija džamija, nagrađen umrom

img

RADOST KOJU OSJEĆAM TEŠKO JE OPSATI

Kada pred čitaocima portala maglaj.net bude ova priča, njen glavni lik – Safet Bećirović, dugogodišnji mutevelija džemata Kuršumlija-Sukija džamija, već će biti na umri. Naime, na tradicionalnom bajramskom prijemu kojeg je organizovao Nevres-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj, otkriveno je veliko iznenađenje. Mutevelija Safet Bećirović obradovan je velikim poklonom – odlaskom na umru. Kada se na prijemu otkrilo o kakvom se iznenađenju radi, Safet nije mogao zadržati suze.

Sredstva nije bilo teško prikupiti jer svi poznaju Safeta i njegov trud

Kako je rečeno na prijemu, inicijativu o slanju mutevelije Safeta Bećirovića na umru potekla je od članova džematskog odbora džemata Kuršumlija-Sukija, a istu je podržala i njegova porodica. Sredstva za umru sakupljena su diskretno, a u njihovo obezbjeđenje uključio se džematski odbor, Medžlis IZ Maglaj, porodica i prijatelji Safeta Bećirovića, brojni dobročinitelji, a akciju su vodili imam džemata hafiz Hidajet-ef.Talić i član džematskog odbora dr. Armin Kalabić. „Njegov trud, angžman i ljubav prema džamiji Kuršumliji prepoznao je prije svih džematski odbor, njegova porodica, Medžlis IZ Maglaj, te brojni prijatelji i Maglajlije, pa potrebna sredstva nije bilo teško prikupiti. Akcija je trajala tokom ramazana kako bi se vrijedni mutevelija Safet odmah nakon ramazana poslo na umru, da bude hodočasnik časnih mjesta, da posjeti časnu Kjabu i ona mjesta kojima je hodio naš časni poslanik Muhamed a.s.“, kazao je bajramskom prijemu Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

Sa Safetom smo razgovarali neposredno pred njegov odlazak na umru. I nekoliko dana nakon bajramskog prijema i otkrivanja velikog iznenađenja, emocije su bile još jake. „Emocije se još nisu stišale, iznenadili su me, ne mogu vam opisati koliko. Hvala svima, da Allah dž.š. sve nagradi. Hvala cijelom džematskom odbori, hafizu Hidajet ef Taliću i dr. Arminu Kalabiću, Medžlisu, mojoj porodici, supruzi Selmi, kćerki Amini, sinu Amaru, snahi Sedžidi i svima onima koji su učestvovali u akciji, džematlijama i prijateljima. San svakog vjernika je otići na hadž i umru, posjetiti sveta mjesta i meni se taj san, hvala Allahu, ostvario“, ispričao nam je Safet.

„Nikada se nisam umorio radeći u džematskom odboru“

Safet Bećirović mutevelija džemata Kuršumlija-Sukija je već 12 godina. Podijelio je sa nama priču kako je sve počelo. „Ne mogu se tačno sjetiti da li je to bilo 1997.ili 1998. godine, kao policajac na radnom zadatku zadesio sam se kada je Kuršumliju posjetila delegacija iz Švedske. Članica delegacije bila je zaprepaštena razmjerama stradanja Kuršumlije nakon rata, vidio sam kako je počela da kupit malter koji je pao sa džamije i saznao za njihovu želju da se uključe u obnovu džamije, u tom trenutku odlučio sam i ja dati svoj doprinost džematu, našoj ljepotici Kuršumlija-džamiji i imamu, hafizu Hidajetu ef. Taliću. U prvo vrijeme bio sam u džematskom odboru, a prije 12 godina postao sam mutevelija. Ponosan sam što mi u odboru djelujemo kao tim, a rezultati našega truda i rada se vide. Domaći i strani posjetioci, kada obiđu Kuršumliju, oduševljeni su njenom ljepotom ali i kako je sve uredno i čisto, jer džamije su Allahove kuće. Njihove pohvale su najbolja nagrada svima nama“, priča nam Safet i nastavlja. „Kad god neko vidi da treba nešto uraditi oko džamije to i uradi. Nikada se nisam umorio radeći u džematskom odboru. Čast nam je pružiti podršku hafizu Hidajetu ef.Taliću pa bih pozvao sve džematlije, stare i mlade da nam se pridruže i okoriste ovom blagodeti“.


N.Br./maglaj.net