Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Proljetno uređenje grada: Maglaj može biti primjer mnogim sredinama (FOTO)

img

Za Maglaj mnogi tvrde da je jedan od najuređenijih gradova ne samo u Zeničko-dobojskom kantonu nego i šire. Zasluga je to prije svih gradskih komunalnih radnika, ali i brojnih građana koji već decenijama uređuju svoj životni prostor.

U Komunalnom javnom društvu Maglaj sa općinom Maglaj imaju sklopljena dva ugovora – o održavanje higijene i zimskom održavanju te održavanje zelenih gradskih površina. Ugovorima su jasno precizirane obaveze, ali u KJD Maglaj naglašavaju da se kao društveno odgovorna firma, trude da urade mnogo više nego što je to ugovorima precizirano ali i plaćeno. Proljetno uređenje Maglaja počelo je orezivanjem katalpi u prvim danima marta, a uslijedilo je uređenje na stotine grmova ruža, okopavanje i đubrenje sadnica drveće, kao i šišanje zelenih površina.

Potrudili smo se da našim radnicima maksimalno olakšamo ove poslove. Nabavili smo traktorsku kosilicu sa prikolicom, radnicima je lakše a i produktivnost je veća. Posađeni su ledenjaci i kadifice na brojnim površinama u gradu. Rado smo izašli u susret svima koji su željeli ovim cvijećem oplemeniti svoj prostor, ali i sadnicama odnjegovanog drveća. Mogu reći da sam zadovoljan, građani cijene naše napore, ali bih volio da se više njih uključi u uređenje prostora oko svojih zgrada, da se ne čekaju uvijek komunalci“, kazao nam je u razgovoru Mehmed Bradarić, direktor KJD Maglaj. U posljednjih nekoliko godina posadjeno je 400 sadnica lipa, jasena, bagrema, japanske trešnje, ali i na stotine grmova ruža.



Zadovoljni smo i njihovim stanjem, a i ovo je obuhvaćeno proljetnim uređenjem. Ono što slijedi je šišanje žive ograde, na visinu opredjeljenu Odlukom o komunalnom redu. Mogu sa zadovoljstvom reći da je Maglaj lijep i uredan grad sa puno zelenila a to vidite i kada odete u neku drugu sredinu“, dodao je Bradarić. Kako je naglasio naš sagovornik, smeće se odvozi sa područja cijele općine Maglaj, a radnici KJD Maglaj čiste, uređuju i sade drveće i na obalama Bosne, a sve zahvaljujući projektu za koji je zeleno svjetlo dao federalni Fond za zaštitu okoliša, a sredstvima Ministarstva za prostorno uređenje ZDK, zahvaljujući takođe odobrenom projektu, kupljen je novi kamion koji je već u upotrebi.



N.Br./maglaj.net