Petak , 27. May, 2022

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan šehida u Maglaju: ''Kao oči u glavi čuvajmo mir, ali još više čuvajmo vjeru, državu, porodicu i čast'' (FOTO)

img

U Maglaju je dostojanstveno, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Maglaj i uz saradnju Organizacije porodica šehida-poginulih boraca, obilježen Dan šehida. Tokom agresije na maglajskom području poginulo je blizu 550 boraca, a briga za njihove porodice trajna je obaveza svih.

Od ranih jutarnjih sati, na šehidsko mezarje Podborik počeli su stizati članovi šehidskih porodica. Svakog Bajrama Sadeta Garbo, sestra rahmetli Mevsudina-Memse Hodžića, zaključa kuću u Čapljini i dodje u Maglaj da bi bila uz svoju majku. Memse se svi sjećaju kao dobrog čovjeka, hrabrog borca i izvrsnog karate-majstora. „Tuga je svaki dan, ali na Dan šehida osjećaji su posebni. Uzmem papir i olovku pa pretočim svoju tugu u pjesmu. Ponosna sam na svoga brata rahmetli, nedostaje neizmjerno. Dragi Allah mu je odredio takvu sudbinu, kao i nama svima čim smo se rodili. Svi za moga brata imaju najljepše riječi, a ovo su suze tuge i radosnice što sam imala takvoga brata“, kazala nam je Sadeta.

Na Podboriku proučen Jasin

Program obilježavanja Dana šehida na šehidskom mezarju Podborik počeo je Jasinom kojeg su proučili imami Medžlisa IZ Maglaj, a prisutnima se obratila Nirmana Hodžić, kćerka šehida Hajdara Spahića i snaha šehida Hazima Hodžića. „Mnogo je šehida u mojoj porodici, mnogo suza i Bajrama bez najvoljenijih, mnogo diploma, vjenčanja, rođenja sa sjetnim osmijesima. Moja kćerka nije upoznala nijednog svoga djeda, osim iz mojih i priča moga supruga. Dok još malo poraste, pričat ćemo joj da su njeni djedovi bili hrabri borci za slobodu, prvi se odazvali za odbranu Bosne, pravili prve puške tandžare, bili i na prvim noćnim stražama u Horini mahali, Omerdinom polju, Jelovcu, Planama, Hedrovačama, Spahića gaju... da su dali svoj život na braniku domovine. Danas, znam da je Allah Milostiv i Samilostan, da se sve dešava sa Njegovom voljom i određenjem, da sve što nas je snašlo nije nas moglo zaobići. U tome je moja najveća utjeha, u vjeri, dovi, želji da se sastanemo na boljem svijetu, pravednom, gdje ćemo se poželjeni izgrliti i vječno boraviti“, kazala je Nirmana Hodžić. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, naglasio je da i danas ima politika koje bi da ruše našu domovinu. „Dokaz tome su nastojanja da se izjednači žrtva i agresor, da se izjednači herojski branilac i zločinac. Na nama je velika obaveza da prenosimo istinu, da se istina zapiše zbog budućih generacija, da se ne zaboravi period 92-95. Stanimo svi u stroj i čuvajmo našu Bosnu i Hercegovinu. Ona je nama domovina i majka, a mi moramo biti dobri sinovi i kćeri. Pred nama je borba za očuvanje BiH. Ja sam duboko ubijeđen da ćemo je očuvati i da će ona postati država koja je ekonomski prosperitetna i pravno uređena“, poručio je izmedju ostalog Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Neprijatelji ove države naivno i drsko misle, da ćemo i mi, mi koji smo svjesni šehidskog emaneta, dopustiti da nam uzmu u miru ono što nam nisu mogli uzeti, ponajviše zbog žrtve naših šehida, ni u ratu. Kako bi šehidima na sudnjem danu mogli u oči pogledati, ako bi neprijateljima predali državu i dopustili da se pogazi naša čast. Stoga, kad god nam je teško, kad god pomislimo da se više ne vrijedni boriti za ovu državu, sjetimo se naših šehida i njihove žrtve. Naša žrtava u miru ne može se nikako izjedančiti sa cijenom koju su oni platili u ratu.

Budimo jedinstveni, mudri, učeni, snažni i odvažni, kao oči u glavi čuvajmo mir, ali još više čuvajmo vjeru, državu, porodicu i čast“, istakao je Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

U novošeherskoj džamiji proučen tevhid

U povodu Dana šehida organizovani su obilasci i ostalih šehitluka na području maglajske općine. U Muharem-pašinoj džamiji u Novom Šeheru, nakon podne-namaza, proučen je tevhid pred duše šehida , a upriličene su i posjete majkama šehida Ajki Mulasmajić i Emi Pepelar.N.Br./maglaj.net