Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj, u povodu Bajrama posjetio šehidske porodice (FOTO)

img

Kako je to i tradicija, u predbajramskim danima Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, posjetio je nekoliko šehidskih porodica, jer kako je rekao, ove porodice nisu i nikada neće biti zaboravljene, kao ni njihova velika žrtva. „Drago mi je što si došao“, ovim riječima načelnika je u Jablanici dočekala Nasiha Mehinagić. Njen sin Ramiz imao je svega 23 godine kada je poginuo kao pripadnik Armije R BiH. U poratnim godinama još jedan udarac za majku Nasihu. U dalekoj Americi preminuo joj je i sin Fetah.



Ne može se nazor umrijeti“, kaže majka Nasiha uz uzdah i nastavlja. „Moj Ramiz nije dočekao da mu se sin rodi, a u ljeto se i on ženi. U Americi imam dva unuka, i oni su zasnovali svoje porodice. Imam i praunuku“. Iako svaki Bajram majka Nasiha dočeka u suzama, ipak se raduje ovom velikom prazniku. „Okupi se porodica, lijepo je kada smo svi zajedno. Onih koji više nam, nedostajaće nam uvijek. Imam svoga Nihada i snahu Mirsu, drže me kao malo vode na dlanu. I moji unuci, komšiluk, svi me paze“, ispričala je majka Nasiha.

Ćatićima rijetki otvorili vrata

U Domislici mu je namjera bila posjetiti Mirhetu Suljaković, ali je nažalost, nije bilo kod kuće. U Ulišnjaku je prijatno iznenadio Ramizu Oldobašić. „Zdravlje me dobro služi, devera se nekako, imam penziju koju sam zaradila u Natronci i primanja na rahmetli sina Ridvana. Dođu hvala Bogu kćerke i dvije unuke, dođu mi i sestre. Sa njima je i ova moja samoća nekako lakša. Hvala vam što ste mi došli, neka vas Allah nagradi“, kazala je Ramiza u razgovoru sa načelnikom.



U Maglaju je načelnik Mahmutagić posjetio porodicu Ćatić, Šeherzadu i Ramiza. „Naš Jasmin poginuo je prije 28 godina. Za sve te godine niko nam, osim delegacije maglajske Islamske zajednice i sada načelnika Mahmutagića, nije otvorio vrata da vide kako smo i kako živimo. A drago mi je zbog načelnikove posjete, ne mogu vam to opisati. Hvala vam za ovu pažnju“, riječi su Ramiza Ćatića.



Šeherzada i Ramiz Ćatić ispostili su ramazan, a za Bajram će se okupiti porodica. „Pandemija koronavirusa onemogućila je posjete protekle dvije godine, ali drago mi je da se poboljšanjem situacije, tradicija nastavlja. Gdje god sam došao, čuo sam jednu rečenicu - ove porodice nikada niko nije obišap. Njima ništa ne treba, osim da im neko otvori vrata, porazgovara sa njima i pokaže da nisu zaboravljeni“, kazao je nakon obilaska načelnik Mirsad Mahmutagić.


N.Br./maglaj.net