Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sara Međić u okviru studentske razmjene odlazi u SAD

img

"RADUJEM SE NOVIM IZAZOVIMA I ISKUSTVU!"

Prije godinu dana, u povodu Svjetskog dana volontera, predstavili smo vam studentkinju Saru Međić. Od tada do danas, Sara je nastavila da volontira u brojnim organizacijima, upisala je drugu godinu studija na Internacionalnom BURCH univerzitetu, a krajem sedmice leti u SAD, tačnije St.Luis (Misuri) gdje će na državnom univerzitetu studirati u narednih pet mjeseci u okviru studentske razmjene.

U međuvremenu, Sara je postala omladinska certificirana liderica, volontirala u Fondaciji „Izvor nade“, Udruženju „Fojničani“, a sa asocijacijom BRAVO, u okviru ERASMUS projekta, bila je u Turskoj a tema je bila suzbijanje govora mržnje, upisala je drugu godinu na BURCH-u ali se i posvetila ostvarivanju svoje velike želje – otići negdje na studentsku razmjenu.



Prijavila sam se zajedno sa prijateljicom, ali nisam gajila neke prevelike nade. Sve je postalo realno u novembru kada mi je Ambasada SAD u BiH odredila grad i univerzitet gdje ću biti na studentskoj razmjeni. Tek tada sam postala svjesna da odlazim na drugi kontinent na pet mjeseci“, priča nam Sara.

Priznala nam je da se nada da će se brzo prilagoditi američkom mentalitetu i načinu života. „Ja sam neko ko svaki dan voli popiti kafu sa prijateljima, a tamo se živi užurbano. Upozorili su me i na kulturološki šok, da će mi u jednom trenutku biti prelijepo, ali i da ću se poželjeti vratiti kući. Svega sam svjesna, ali radujem se novom izazovu. Znam da je u St.Luisu puno Bosanaca, pa neka je meni naših ljudi tamo, za ne daj Bože!“, dodala je kroz smijeh i nastavila. „Pet mjeseci će brzo proći, a ja ću biti bogatija za nova iskustva. Onda se vraćam svojim fakultetskim obavezama na BURCH-u ali i volontiranju. Ipak, ovo će mi biti prilika da se razvijem i kao osoba, radujem se što ću i u Americi moći volotirrati po 20 sati sedmično. Biće ovo prilika i da razbijem eventualne predrasude o Americi i Amerikancima, a posebno se radujem što ću iskustiti američki način obrazivanja koji se zasniva na dosta praktičnog rada“, rekla nam je Sara Međić na kraju razgvora.





N.Br./maglaj.net