Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Obilježen 25. novembar - Dan državnosti BiH (FOTO)

img

Povodom 25. novembra- Dana državnosti BiH danas je delegacija predvođena načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem položila cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje  Podborik, spomen obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik na Čakalovcu i spomen obilježje u Novom Šeheru. Nakon toga položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.

U kino sali je održana Akademija povodom ovog značajnog datuma gdje su se prisutnima obratili ispred Udruženja UABNOR Maglaj Azur Smajić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni-Radovanović i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Azur Smajić kazao je da ne zaboravimo ljudske dužnosti prema domovini.

"Ne zaboravimo naše ljudske dužnosti prema Bosni i Hercegovini. Svi mi imamo ili smo imali, onu koju volimo posebno, neuporedivu ljubav, majku. Svi mi Bosanci i Hercegovci imamo i drugu majku, zemlju, koja nas upotpunjuje ovakvi kakvi jesmo, tvrdoglavo hrabri, odlučni da budemo i ostajemo svoji na svome i ponosni, bar u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Naša nas mati Bosna i Hercegovina ima takve kakve jesmo. Različite. Kao što su i sva djeca", kazao je Smajić.

Predsjedavajuća Svjetlana Zamboni-Radovanović istakla je da su ideje zajedništva, saradnje, tolerancije i uvažavanja put kojim se vodi Maglaj i Bosna i Hercegovina.

"Utrt je put zajedništvu i saradnji i dokazano je da ni okolnosti, kao ni vrijeme ne mogu biti i nisu prepreka u realizaciji ideja i ciljeva za koje se zajednički zalažete. Te ideje zajedništva, saradnje, tolerancije i uvažavanju jesu i moraju biti put kojim vodimo naš Maglaj i Bosnu i Hercegovinu. U svom izlaganju prenijet ću dio poruke upućene gimnazijalcima, a to je da ne treba da nas brine, plaši ili razdvaja administrativna podjela BiH onakva kakva je ona danas. Unutrašnjih podjela unutar jedne države, pa time i Bosne i Hercegovine, bilo je i biće. Naš bosanskohercegovački duh nikada nije pod strahom pokleknuo. Mi smo uvijek bili vođeni ljubavlju i neustrašivošću u očuvanju svog ognjišta. Između ljubavi i straha uvijek smo birali ljubav – domovinu, Bosnu i Hercegovinu", istakla je predsjedavajuća.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je kako se može svaka različitost objediniti, te kako se različitosti mogu pretvoriti u zajednički život svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.

"Sve različitosti i sličnosti u tradicionalnim, vjerskim i kulturološkim izrazima Bosne i Hercegovine, predstavljaju neke od njenih najvećih bogatstava. Na zasjedanju ZAVNOBIH-a, građani i narodi Bosne i Hercegovine, predstavnici svi bh naroda, smogli su snage, znanja, umijeća, mudrosti i sastali se u vrijeme najveće kulminacije do tada najgoreg sukoba, najveća stradanja i nezapamćene mržnje. Pokazali su da su jedini sveopći nacionalni interesi bili borba protiv fašizma, borba za ravnopravnost svih naroda i građana, borba za Bosnu i Hercegovinu. Također, pokazali su nam kako se može objediniti svaka različitost, kako se te različitosti mogu pretvoriti u zajednički život svih njenih građana i naroda, te da možemo zajedno, jedni s drugima, a ne jedni pored drugih ili jedni protiv drugih", kazao je načelnik Mahmutagić.

Predstavnici Udruženja UABNOR Maglaj uručili su nagrade i priznanja pobjednicima Kviza znanja „Volim Bosnu i Hercegovinu, volim  Maglaj“. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojili su učenici Prve osnovne škole Maglaj, a od srednjih škola najuspješniji su bili učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić".

U muzičkom dijelu nastupili su učenici OŠ"Maglaj", Mješovite srednje škole, te bend Albatrosi.









 
(maglaj.ba)