Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Realizovani projekti energetske efikasnosti u tri područne škole

img

Za zagrijavanje će se koristiti obnovljivi izvori energije

U tri područne škole na području maglajske općine, Područnoj školi "Čobe-Kopice" Osnovne škole "Novi Šeher", te Područnim školama „Kosova“ i „Moševac“ „Prve osnovne škole Maglaj“ ozvaničen je završetak projekta energetske efikasnosti u školama na području općine Maglaj. Svečanosti su prisustvovali Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Fuad Imamović, projekt menadžer za projekte energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije „Caritasa“ Švicarske. Škole su dobile novu fasadu i stolariju te toplotnu pumpu koja je zamijenila stari kotao za grijanje na čvrsto gorivo.

Švicarski Caritas ima strateški cilj da radi projekte koji će smanjiti emisije ugljen dioksida i ostalih stakleničkih gasova uvođenjem čistih tehnologija i primjenjujući ih po mogućnosti u sredinama gdje se mogu dalje širiti. Naša je procjena da su najbolji objekti obrazovne namjene jer će se dalje prenositi znanja o energetskoj efikasnosti“, rekao je Imamović.

Naglasio je da se ovakvim projektima potreba za energijom smanjuje za 50 posto, a novim sistemima zagrijavanja, kao što su toplotne pumpe, za još 20 do 30 posto. Imamović je najavio skoro potpisivanje ugovora na bazi ESCO modela finansiranja, kojim će se ovaj kanton obavezati da narednih osam godina plaća dosadašnju cijenu grijanja, a da Caritas razliku sredstava od ušteda ulaže u druge projekte energetske efikasnosti u ovom kantonu. Imamović je pohvalio saradnju s ovim ministarstvom ne samo kroz projekte energetske efiksnosti, nego i projekte u obrazovanju koje zajedno implementiraju zadnjih deset godina.



Strategija ministarstva je da gdje je god moguće izbacimo iz upotrebe fosilna goriva, što smo učinili u ove dvije škole. Jako mi je drago da smo završili ovaj posao i da će djeca imati bolje uslove za boravak i učenje“, rekao je ministar Kozlić. U školama su za goste pripremljeni maštoviti programi. Učenici i uposleni sretni su što će se nastava odvijati u adekavtnijim uslovima nego ranije a posebno što će se za grijanje koristiti obnovljivi izbori energije.


N.Br./maglaj.net