Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Deminirana pećina Mokra Megara (FOTO)

img

Korak bliže ka proglašenju ovog područja zaštićenim spomenikom prirode

Inicijativa maglajskog Udruženja građana „Fojničani“ za deminiranje pećine Mokra Megara, koja je pokrenuta prije nešto više od 12 mjeseci, uspješno je okončana.

Deminirano je 2.100 metara kvadratnih terena a pronađena je jedna protivpješadijska nagazna mina. Izvršena je primopredaja deminirane lokacije što je još jedan korak naprijed ka tome da pećine Mokra i Suha Megara ponovno budu zaštićeni spomenik prirode, kako je to bilo do 90-tih godina. Zahvaljujući izvanrednom angažmanu Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, sada su omogućena speleološka i naučna istraživanja koja će pomoći proglašenju ovog geološkog dragulja u zaštićeni spomenik prirode prema međunarodnim standardima.



Ostaje nam da iskreno zahvalimo svima koji su pomogli u realizaciji ove inicijative, Misiji OSCE u BiG, lokalnim vlastima, BH MAC-u, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, Sportko-naučno istraživačkom klubu „Snik Atom“ Zavidovići, Planinarskom društvu „Vis“ Žepče, brojnim drugim organizacijama i pojedincima te Centru za promociju civilnog društva i Švedskoj koji od početka projekta 'Misli o prirodi'“, saopšteno je iz Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj.

Pećina stanište maglajskog golemaša

Megara nije klasička turstiča aktrakcija, više je interesantna sa aspekta adrenalinskog turizma i treba da nađe svoje mjesto u turističkoj ponudi ovog kraja. „Projekat bi trajao nekoliko godina, ovo je prvi korak i jedinstvena šansa za razvoj područja Maglaj-Žepče Zavidovići“, najavili su „Fojničani“. Malo je poznato da u Megari živi i maglajski golemaš, endemska i ugrožena vrsta kukca iz reda tvrdokrilaca, koji je otkriven početkom prošlog vijeka u pećini Mokra Magara. Ovaj insekt s maglajskim imenom je prvi put ubilježen i opisan 1908. godine u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH u članku "Novi kukci pećinari iz Bosne i Hercegovine" autora Viktora Apfelbecka, velikana evropske entomologije.



N.Br./maglaj.net