Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Iza Maglajlija ostala dramatična subota

img

Nije se ponovila 2014. godina


Građani Maglaja, kojima su još uvijek svježa sježanja na katastrofalne poplave iz maja 2014. godine, sa zebnjom su pratili rast nivoa rijeke Bosne kao posljedicu obilnih padavina. Najdramatičnije je bilo u subotu u večernjim satima kada je nivo Bosne na maglajskom području porastao kao posljedica poslijepodnevnih obilnih padavina uzvodno od Maglaja. Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save za svega dva sata vodostaj Bosne porastao je i blizu 50 cm, pa se kretao od 425 na području Kosove do 775 cm u naselju Ulišnjak. U samom gradu vodostaj je bio viši od pet metara. Služba Civilne zaštite pratila je stalno situaciju na terenu i bila spremna dejstvovati. Kao posljedica porasta nivoa rijeke Bosne i izlijevanja vode na kolovoza, u prekidu je bio saobraćaj na Regionalnom putu Zavidovići-Doboj i to na području Ulišnjaka, ispod gradskog mosta te u naselju Bijela Ploča. Pod vodom su bili i podvožnjaci u Liješnici i Fojnici.

Voda prodrla u podrume kuća porodica Zeljković i Delić

Pored saobraćajnica pod vodom su se našle i poljoprivredne površine uz samu rijeku Bosnu, a u subotu u večernjim satima voda je prodrla u pomoćne objekte i podrumske prostorije porodica Zeljković i Delić u naselju Jelovac.

Zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) stalno smo na terenu i vršimo nadzor. Pored zvaničnih podataka sa mjernih stanica, operativci PVJ na terenu su pratili i ranije određene referentne tačke koje su nam najbolji pokazatelj stanja u ovakvim situacijama. Građane smo stalno upozoravali da budu oprezni i da prate zvanične informacije. Štete su zabilježene na poljoprivrednom zemljištu i nekoliko privatnih stambenih objekata. Hvala građanima koji su stavili na raspolaganje, hvala medijima i RTV Maglaj koja je kontinuirano informisala građane, naravno hvala svim pripadnicima Civilne zaštite, a posebno Profesionalne vatrogasne jedinice“, kazao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine te dodao da su sugerisali građanima koji imaju ili koriste podzemne garaže da evakuiraju vozila na sigurnija mjesta.

Mnogi građani poslušali su savjet lokalnih vlasti i svoje automobile izvezli u druge dijelove grada, a čini se najviše na područje Starog grada. Kada se voda povukla, za sebe je ostavila mulj, gomile smeća i naplavljenog drveta.


N.Br./maglaj.net