Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Iz Rukometnog kluba Maglaj upozoravaju na brojne nepravilnosti: ''Žalićemo se EHF i IHF!''

img

Kako gotovo dva mjeseca čekaju na rasplet događaja i žalbu koju su uložili Rukometnom savezu (RS) BiH, nakon utakmice odigrane sa RK Bosna Visoko, Upravni odbor RK Maglaj na svojoj zvaničnoj stranici oglasio se saopštenjem u kojem navode saznanja do kojih su došli nakon utakmice odigrane 22.septembra u Visokom.

Sve do početka utakmice nismo imali nikakvih saznanja o neizmirenim obavezama Visočaka prema Savezu. Dan nakon odigrane utakmice, na naš mail dolazi službeni mail Saveza, vjerovatno cirkularni u kojem su klubovi sa neizmirenim obavezama prema Savezu, pa i RK Bosna Visoko gdje stoji NIŠTA NIJE PLAĆENO. Tek nakon saznanja da je Bosna igrala sa četiri neispravno licencirana igrača mogli smo reagovati. Podnesena je žalba Komisiji za transfer i status igrača RS BiH na licenciranje igrača i stručnih lica RK „Bosna“ Visoko. Žalba je Komisiji dostavljena 23.septembra i to putem elektronske pošte i putem preporučene poštanske pošiljke. Uz žalbu su dostavljeni i dokazi o neblagovremnom izvršavanju finansijskih obaveza od strane RK „Bosna“, odnosno dokaz da su uplate izvršene 23.septembra, dan nakon odigravanja prvenstvene utakmice između Bosne i Maglaja“, navodi se u saopštenju RK Maglaj i dodaje da 5.oktobra Komisija odbila njihovu žalbu bez ikakvog obrazloženja. U ovom sportskom kolektivu smatraju da Komisija svjesno pokušava svoju isključivu nadležnost prebaciti na Komesara iako je RK „Maglaj“ u svojoj žalbi od 23.septembra jasno i decidno naveo da se žalba izjavljuje na osnovu člana 94. Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača RS BiH i to na odluku o licenciranja igrača i stručnih lica RK „Bosna“ Visoko.

„U obrazloženju odluke kojom se naša žalba odbija, Komisija navodi da RK „Maglaj“ nije dostavio 'kompletnu dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo na koga se odnosi žalba'. RK „Maglaj“ žalbu je izjavio istog dana, 23.septembra kada smo putem e maila zaprimili Opomenu od Rukometnog saveza BiH zbog neizmirivanja obaveza licenciranja igrača pojednih klubova, među kojima se nalazi i Rukometni klub „Bosna“ iz Visokog. Uz žalbu RK „Maglaj“ dostavio je i dokaz – uplatnice o djelimičnom plaćanju iznosa registracije i transfera od strane RK „Bosna“ Visoko, a koje uplatnice su datirane i provedene 23.septembra godine odnosno dan nakon odigravanja prvenstvene utakmice“, navode se u saopštenju i naglašava da je odigrana utakmica morala biti registrovati službenim rezultatom 10-0 u korist Magkaja, a visočka Bosna kažnjena sa oduzimanjem 1 boda. RK Maglaj uložio je žalbu na odluku Komisije drugostepenom organu Arbitražnoj komisiji RS BiH, ali još uvijek bez odgovora.

„O ovom slučaju ćemo, ukoliko se ne postupi po aktima i zvaničnim dokumentima Rukometnog saveza, izvjestiti IHF i EHF, te podnijeti disciplinske prijave protiv odgovornih lica u Savezu, te od svih drugih nadležnih tijela i organa zatražiti zaštitu naših prava i interesa
“, stoji na kraju saopštenja Upravnog odbora RK „Maglaj“.



N.Br./maglaj.net