Petak , 21. Jan, 2022

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Odlazak mladih iz BiH - priča Maglajlije Edina Hasakovića (FOTO)

img

Zauvijek nije opcija!

Neke procjene govore da je Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine napustilo više od 80.000, uglavnom mladih ljudi i cijelih porodica. Razlozi za odlazak su naravno ekonomski, ali i nezadovoljstvo kompletim stanjem u zemlji. I Maglajlija Edin Hasaković (25) u njemačkom gradu Manhajmu započeo je novi život.

Na birou bio tek dan

Edin Hasaković je nakon završene Gimnazije odlučio je upisati Mašinski fakultet u Sarajevu, koji je završio u roku sa sa prosjekom od 9,4. Uskoro je i magistrirao, a cijelo njegovo školovanje pomogla je američka fondacija Džeriho (Jericho) koja ga je stipendirala svih pet godina, jer kada je Edin upisivao fakultet u njegovoj porodici nije radio niko.

Osim stipendije i sam je tražio svaki mogući način da zaradi za studentski život – od ljetnog posla u Njemačkoj gdje je radio kao poštar do angažmana u velikim prodavnicama kada su neke godišnje inventure. Ali, zahvaljujući fondaciji Džeriho (Jericho) dva puta je bio i u SAD, učio jezik ali i radio te bolje upoznao Čikago, Detroit i San Francisko. „Tamo sam radio kao mašinski inženjer i zaista je to bilo neprocjenjivo iskustvo“, priča nam Edin. Po tome što je na birou proveo tek jedan dan nakon završenog fakulteta, izdvaja se od one tamne bh stvarnosti. U prvo vrijeme radio je u struci za jednu domaću, a kasnije i za njemačku firmu koja je imala svoje predstavništvu u našoj zemlji. Interesovalo nas je kako i zašto je donio odluku da ipak ode vani? „Ja sam odlučio da neću otići dok ne probam svoj život graditi u svojoj zemlji, da radim i budem plaćen kao mašinski inženjer. Generalno, radnici se u privatnom sektoru suočavaju sa brojnim problemima, stanje je rekao bih problematično. Počev od poštivanja prava radnika, na koji način i koliko se plaćaju doprinosi, sama atmosfera u firmama, radna klima i međuljudski odnosi. Najveći problem je što treba puno vremena mladoj osobi za napredovanje jer u većini firmi nema hijerarhijskog ustrojstva i to je jedan od osnovnih problema sa kojim se mladi susreću“, rekao nam je Hasaković.

Posao mu nudilo nekoliko firmi

A u Manhajmu će radi za jedna konglomerat koji kancelarije ima po cijeloj Njemačkoj i zapošljava oko 8.000 radnika. Do posla je došao putem njemačke berze, javilo mu se nekoliko firmi nudeći odlične uslove, ali on se ipak odlučio za Manhajm. Uoči odlaska na društvenim mrežama objavio je potresan status o razlozima svoga odlaska iz zemlje. Jedan od razloga je svakako perspektiva mladih i vrlo teško profesionalno napredovanje u BiH. „Zauvijek nikada nije bila opcija“, priča nam Edin i dodaje da je njegova želja da se vrati i realizuje u ovoj zemlji svoje ideje i projekte, a koje sada ne može jer nema finansijsku podršku. „Ovo će za mene biti prilika da naučim nove stvari, da se usavršavam, upoznam nove ljude i steknem kontakte i vjerujem da ću ostvariti ono što sam zamislio. Šta savjetovati mladima – otići ili ostati? Svako odluku ipak treba donijeti sam“, poručio je Edin.


N.Br./maglaj.net