Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Firmi Nerken d.o.o. Maglaj dodijeljena koncesija za izvorište Rakovac

img

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić i direktor privrednog društva Nerken d.o.o. Maglaj Nerman Džonlić potpisali su danas ugovor o koncesiji za crpljenje, zahvatanje i flaširanje izvorske vode sa izvorišta "Rakovac" u mjestu Donji Rakovac, općina Maglaj.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina u količini od 0,05 litara vode po sekundi. Koncesionar je prije potpisivanja ugovora platio jednokratnu koncesionu naknadu od 2.331,00 KM, dok je tekuća naknada utvrđena u visini 1,5 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog tokom eksploatacije izvorišta i na godišnjem nivou ne može biti manja od 1.607,70 KM.

Ministar Hadžić rekao je da Vlada ZDK-a čini sve da prirodne potencijale i bogatstva ovog kantona stavi u funkciju razvoja i zapošljavanja.



- Naš kanton obiluje brojnim izvorištima prirodne vode čiji je kvalitet nadaleko poznat. Opredjeljenje Vlade i ovog ministarstva je da raspoložive resurse stavimo u funkciju razvoja od kojeg će korist imati cjelokupno društvo - rekao je Hadžić.


(Press ZDK)