Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pogledajte kako danas izgleda ''Mulalić česma'' zahvaljujući vrijednim mladićima iz grupe ''Hajr Maglaj'' (FOTO)

img

Džematlije, omladinci grupe "HAJR MAGLAJ" u nizu svojih aktivnosti i akcija, došli su između ostalog i na ideju, da svaki mjesec nešto urede, očiste obnove, eventualno stave u funkciju.

Početkom mjeseca juna, grupa dobrovoljaca se samoinicijativno organizovala te su započeli sređivanje, čišćenje, uređenje oko i u blizini česme Mulalić (1960.) na putu ka Omerdinom Polju.


Tada još nisu ni znali da Adnan Mulalić koji živi u Kneževini Lihtenštajn, unuk Huseina Mulalića koji je napravio česmu 1960. godine, preko svog rođaka Amira Ustalića, još od proljeća priprema da izvrši čišćenje i restauraciju česme. On je poslao ideju i plan kako da se to napravi i preuzeo troškove. Sljedeći korak je bio naći izvođača radova. Izvođač radova je bio čestiti, vrijedni Mujo Bećirović (MUJO-BAU Maglaj), a dodatne detalje i svoj doprinos je dao i čestiti Mirza Bočić (M. B. Art Lux Maglaj).



Akcija je trajala nekoliko dana, te je naišla na izuzetno pozitivan odjek među sugrađanima. Pohvale za trud i rad, uz stalni osmijeh prolaznika. Sugrađani su se uključivali, te dali svoj doprinos na način da su posjećivali mjesto rada, počastili omladince, a nije izostao ni novčani prilog za sam rad grupe, džemata, troškove i hajr.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti i akcija, omladinaca grupe "Hajr Maglaj", ljiljan u blizini "Parka ljiljana" i česma Mulalić su posljednje dvije. Još mnogo ideja i aktivnosti su u toku, kažu omladinci, koji žele dati svoj skromni doprinos gradu, čaršiji, zajednici, džematu, ulici, sokaku. Posjetite ih u njihovoj oazi mira, Kuršumlija, Jusuf-pašinoj džamiji.










maglaj.net