Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predstavnici Ambasade Republike Češke u Sarajevu i Češke razvojne agencije posjetili Općinu Maglaj

img

Predstavnici Ambasade Republike Češke u Sarajevu i Češke razvojne agencije posjetili su općinu Maglaj. Informisali su načelnika općine Mirsada Mahmutagića o završetku tenderske procedure i izboru izvođača koji će raditi na narednom koraku kada je u pitanju istraživanje, Studija opravdanosti i izrada dokumentacije za projekat toplifikacije.

 „Danas smo razgovarali o narednim koracima. Podijelit ćemo sve u nekoliko faza, tako da bi do novembra mjeseca trebala da se izvrše određena geotehnička istraživanja I da se izvrši ispitivanje zainteresiranosti građana, kako bi se uradila jedna kvalitetna Studija. Ako Studija pokaže interes za izgradnju toplane i centralnog grijanja na području gradske jezgre, krenut će se u dalje aktivnosti izrade idejnog projekta koji bi trebao biti negdje do sredine iduće godine, te glavnog projekta koji bi također trebao biti do kraja iduće godine“, kazao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Ivana Pejić Povolna ispred Češke razvojne agencija kazala je koliko je bitna Studija opravdanosti za sam projekat.

Češka razvojna agencija je potpisala Memorandum o saradnji sa Općinom Maglaj. Trenutno izvodimo prvu aktivnost koja je po planu, a to je izrada Studije opravdanost koja bi trebala da pokaže interes građana za ovaj projekat i neku ekonomsku stranu projekta, dakle koliko će to koštati i Češku i Općinu Maglaj. U ovom trenutku bi trebalo da se rade i geodetska izvještavanja, kao i obilasci svih zgrada koje su na planiranoj trasi. Također potrebna su neophodna pitanja od građana. Tako da bismo mi zamolili građane općine Maglaj da budu ljubazni i daju što tačnije podatke, kako bismo mi mogli napraviti što tačniju Studiju koja bi trebala da se završi do 30.novembra ove godine“, kazala je Pejić Povolna.



(maglaj.ba)