Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Krizni štab ZDK izdao preporuku da se školska godina može organizirati na klasični način

img

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je preporuku Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta da novu školsku godinu, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasični način. Tako će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u ovom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole, a školski čas trajat će 45 minuta. Na isti bi na način trebala početi i nastava u novoj, akademskoj 2021./2022. godini za oko 3.500 studenata Univerziteta u Zenici.

- Meni je jako drago da je Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva dao tu vrstu preporuke, jer smo u analizama našeg ministarstva primijetili određeni pad kvaliteta nastave, što je na neki način bilo i za očekivati. Tako da, 1. septembra, u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola kreće nastava na području ZDK-a, a prvi ponedjeljak u mjesecu oktobru i nastava na Univerzitetu Zenica – kazao je nakon današnje sjednice Vlade ZDK resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Najavio je da će ovo ministarstvo pripremiti i instrukciju svim osnovnim i srednjim školama o načinu, odnosno modelu izvođenja nastave. Ukoliko dođe do značajnog porasta broja oboljelih od koronavirusa, istakao je, obrazovni sistem će se prilagoditi i u kratkom vremenu preći na jedan od modela nastave koji je korišten tokom prošle godine, uključujući i potpuni prelazak na online.

- Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama – rekao je Kozlić.
Nastava će se, podvlači, odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija. Ministarstvo je, napominje, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić naglasio je da je ovo tijelo "u permanentnom zasjedanju", te da se epidemiološka situacija blago usložnjava.

- Imamo nešto veći broj oboljelih ljudi. To nije neočekivano, s obzirom na dešavanja i u našoj okolini. Nismo donosili nove mjere u smislu pooštravanja epidemioloških mjera, ali ćemo pratiti situaciju i u skladu s tim reagirati. U slučaju dodatnog pogoršanja, imamo, za sve eventualne situacije, spremne mjere i ono što bi mi predložili Vladi ZDK, ali se nadam da ćemo u saradnji sa građanima, kako je bilo i u proteklom periodu, poštivajući epidemiološke mjere i vakcinacijom stanovništva izbjeći barem one najoštrije epidemiološke mjere – istakao je Jupić.

ZDK je, napominje, pripremio 60 vakcinalnih punktova, a i vakcina ima dovoljno. Svakim je danom i manji otpor vakcinaciji, kojom je, procjenjuje, do sada obuhvaćeno od 15 posto stanovištva tog kantona. Vakcinacija je, ističe, jedini i najbrži izlaz iz ove krize te čine sve da što spremniji dočekaju „četvrti val koronavirusa“. Građani se već nekoliko sedmica mogu vakcinisati i bez najave.

Naši su bolnički kapaciteti imali prilike da iskoriste, na najbolji mogući način, u smislu odmora zdravstvenog kadra koji je bio preopterećen. Ja im čestitam na svemu što su uradili na zaštiti zdravlja stanovništva ZDK. Prilagodili su postojeće kapacitete. Znači, zdravstvo ZDK-a je spremno da odgovori svim izazovima. Iskreno, kao čovjek i ljekar se nadam da više nikada nećemo biti u onako teškoj situaciji, u kakvoj smo bili u aprilu ove godine – napominje Jupić.

Prema informaciji koju je za Krizni štab pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, od 16. do 22. augusta potvrđeno je 49 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od sedam novih slučajeva. Sedmicu prije ukupan broj pozitivnih bio je 39, a sedmicu prije toga 12. Zaključno sa 22. augustom, u ZDK je aktivno 65 slučajeva zaraze virusom korona. Do sada je u ovom kantonu potvrđeno ukupno 14.585 slučajeva koronavirusa.



maglaj.net