Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

img



Obilježavajući Svjetsku sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata danas je, šestu godinu za redom, organizovan Dan otvorenih vrata Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije Kantonalne bolnice Zenica.

Tim povodom u prijemnoj ambulanti ovog Odjela u terminu od 13 do 19 sati danas se obavljaju specijalističko-konsultativni pregledi za građane sa određenim smetnjama i to bez uputnica i prethodnog naručivanja.

Karcinom glave i vrata u svijetu je šesta najčešća bolest među svim karcinomima ljudskog tijela, a u Kantonalnoj bolnici Zenica godišnje se utvrdi 30 do 40 novooboljelih pacijenata.

Iako učestalost karcinoma glave i vrata nije velika, devastirajuće posljedice ovih oboljenja katarstrofalne su po pacijente i njihove porodice, dok je od velike važnosti njihovo rano otkrivanje , jer je izlječenje moguće u ranim fazama, navodi doktor Haris Hatibović, -specijalista otorinolaringologije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Stoga je i današnja akcija specijalističkih pregleda glave i vrata i održana u cilju podizanja svijesti ljudi o važnosti prevencije ovih oboljenja, odnosno pregleda i edukacije vezane za ova oboljenja.

Pacijenti operisani od karcinoma glave i vrata prije 6 godina osnovali su i svoje Udruženje „Glas“ na prostoru ZDK da bi uz pomoć zeničkih ljekara specijalista došli do što boljih rezultata u rehabilitaciji.

Međutim i pored našeg zajedničkog djelovanja ovi pacijenti i dalje imaju problema, jer je izostala podrška šire zajednice, a njihova prava na pomagala su veoma mala, – ističe doktor Hatibović.

Svaki karcinom na svoj je način jako težak, ali kad izgubite glas, vi ste socijalno mrtvi, – poručuje Sadbera Begić, predsjednica Udruženja laringektomiranih osoba ZDK „Glas“, ističući ipak veliku podršku koju im pružaju ljekari Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije Kantonalne bolnice Zenica.


(RTV Zenica)