Ponedeljak , 16. Sep, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Emir Delić, zlatni kadetski reprezentativac BiH i član Rukometnog kluba Maglaj (FOTO)

img

RAD, TRUD I ZALAGANJE MORALI SU URODITI PLODOM 

Kadetska rukometna reprezentacija BiH na nedavno završenom EHF Championship u Slovačkoj osvojila je zlatnu medalju, pa su se izabranici selektora Alena Hodžića direktno plasirali na EURO 2026.godine. Reprezentacija BiH u svojim redovima imala je i tri najbolja pojedinca EHF Championshipa - Mihajlo Vujadinović je najbolji golman turnira, a Alen Hadžimuhamedović je najbolji srednji bek, dok je nagradu MVP (najkorisniji igrač) osvojio naš Alem Hadžić. Već standardni član reprezentacije je i Emir Delić (17) izdanak maglajske škole rukometa i član prvog tima RK „Maglaj“. Nakon što se odmorio od nastupa u Slovačkoj, a uoči puta za Vogošću sa članovima prvog tima, razgovorali smo sa ovim mladim i talentovanim sportistom. 

Kako je bilo vratiti se u Maglaj sa najsjajnijim odličjem oko vrata? Dočekali su te članovi tvoje porodice, komšije, prijatelji, rukometaši, a članovi navijačke grupe BH Fanaticosi su se pobrinuli sa bakljadu i vatromet. 

Htio bih se prvo zahvaliti svima koji su nas dočekali u Tuzli nakon povratka iz Slovačke, a posebno hvala mojim Maglajlijama na dočeku. Neponovljiv je ovo osjećaj i nagrada za sve nas nakon neriješene utakmice u Poljskoj. Ovo je velika pobjeda za Bosnu i Hercegovinu i mislim da smo zaslužni što smo bh rukomet vratili na evropsku rukometnu mapu. 

Za tebe već možemo reći da si standardni član reprezentacije U 18, što je i velika čast. 

Naravno da jeste, kako meni tako i mojim kolegama iz reprezentacije. Na ovako jakom turniru, ostvariti najbolji rezultat nije mala stvar. Odigrali smo pet utakmica i mislim da nijedna omladinska reprezentacija BiH nije uspjela napraviti pet od pet. Veliki je ovo uspjeh i velika mi je čast biti u ovoj reprezentaciji sa ovakvim igračima.  

U Slovačkoj ste u grupnoj fazi takmičenja odigrali mečeve sa Estonijom, Litvanojom i Turskoj, meč sa Nizozemskom bio je polufinalni, a u finalu se odmjerili snage sa Latvijom. Da rezimiramo ovih pet susreta. 

U svaku utakmicu ulazili smo sa velikom dozom samopouzdanja. Prvu utakmicu odigrali smo sa Estonijom, pobijedili smo sa 20 razlike (43:23). Kvalitetna je to reprezentacija ali mislim da su nas podcijenili. Mi smo u tu utakmicu ušli 'čvrsto' i pozali smo da smo bolji i zasluženo slavili sa 20 golova razlike. Malo teža nam je bila utakmica sa Litvanijom, imali smo vođstvo od nekih 6-7 golova razlike pa je se selektor Hodžić odlučio da podijeli minutažu i da da priliku svim igračima. Na kraju smo slavili 33:30. Za duel sa reprezentacijom Turske smo se posebno pripremali jer smo mislili da će nam to biti najteža utakmica u grupnoj fazi takmičenja. Još u Tuzli i Jajcu smo gledali snimke njihovih utakmica. Pobijedili smo i njih 33:28. Kao prvi u grupi plasirali smo se u polufinale gdje nas je čekala reprezentacija Nizozemske. U jednom trenutku napravili smo seriju od 5:0, pa smo se malo opustili što su naši protivnici iskoristili i stigli su nas na 16:13. U nastavku meča igrali smo bolje do pobjede 29:25. U finalu nas je čekala Latvija, ništa manje kvalitetna reprezentacija od Nizozemske, ali nedostajala su im dva igrača, a nama se povrijedio MVP Evrope Alem Hadžić. Opravdali smo ulogu favorita, pobijedili smo ih 12 razlike – 38:26 i osvojilo prvo mjesto i zlatne medalje. Sa ovom pobjedom, zajedno sa Latvijom i Turskom plasirali smo se u TOP 3 reprezentacije i EP 2026.godine A divizije i želimo da napravimo jako dobar rezultat. Sada nam predstoje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.  

Da li si zadovoljan minutažom i učinkom? 

Mislim da je selektor Alen Hadžić svim igračima ravnopravno podijelio minutažu, kako meni tako i ostalim igračima. Ja sam zadovoljan i minutažom svojim doprinosom za reprezentaciju. 

Naravno da se Emirovom uspjehu najviše raduje mama Sandra i brat Omar, takođe rukometni reprezentativac kojeg je povreda udaljila sa rukometnog terena, ali i ostala rodbina, prijatelji, ljubitelji sporta u Maglaju, a posebno rukometa. Već sada, oni najmlađi rukometaši u gradu rukometa, u Emiru vide svoga uzora i maštaju da jednoga dana budu baš kao i on – uzoran mladić prije svega, a onda i dobar sportista.  

Biti uzor nekome je čast, a ja se trudim da se pokažem u najboljem svjetlu. Možda sam uzor mladim članovima RK Maglaj, a to nije mala stvara, biti nekome uzor, a imaš samo 17 godina. Koliko mi je čast igrati za reprezentaciju isto toliko mi je čast igrati za seniorski tim RK Maglaj.  

Nakon prozivke i treninga krenulo se i sa pripremnim utakmicama. U popodnevnim satima tebe i tvoje klupske kolege očekuje prijateljski meč u Vogošći.  

Sa pripremama smo počeli 1.augusta. Ja sam se, kada je došlo vrijeme, priključio pripremama reprezentacije pred odlazak u Slovačku. Mislim da sam sada još spremniji, za prijateljske utakmice i treninge do početka sezone. Rukometni klub Maglaj ima novu ekipu za ovu sezonu, jako kvalitetnu, dobili smo i vrhunskog trenera Samira Smajlagića sa kojim, mislim, da možemo ostvariti jako dobre rezultate.


N.Br./maglaj.net