Ponedeljak , 16. Sep, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Odbojkaški klub Maglaj organizovao 11. Memorijalni turnir u odbojci na pijesku ''Jasenko Softić'' (FOTO)

img

NENAD ŠORMAZ I ASMIR HUKIČEVIĆ OSVOJILI MUŠKI, A ANĐELKA RADIŠKOVIĆ I TAMARA DŽAPA-ILIĆ ŽENSKI DIO TURNIRA

I ovogodišnji turnir u odbojci na pijesku „Jasenko Softić“ protekao je u znaku fantastičnih mečeva, susreta starih prijetalja i tradicionalne maglajske gostoprimljivosti pa su se učesnici iz Novog Sada, Odžaka, Brčkog, Srebrenika, Gradačca, Modriče, Tuzle, Doboja, Banja Luke, Zavidovića, Zenice, Banovića i Kalesije svojim kućama vratili vrlo zadovoljni. Ovo je bio 11. turnir, a 10. koji se organizuje na pješčanom terenu. Na turniru je učestvovalo ukupno 26 ekipa, 14 u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji, a tokom dva dana odigrano je 46 mečeva. Nagradni fond ove godine iznosio je 3.500 KM, a novčane nagrade, medalje i pehare najboljim uručili su članovi Jasenkove porodice – djeca Davud i Merima, supruga Nadina, otac Ešref i sestra Lara kao i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj. Tribine uz pješčani teren bile su pune oba dana, a oni najuporniji nisu se razišli ni prve večeri, iako se finale muškog dijela turnira igralo sat iza ponoći, pod reflektorima.

U Maglaju interes za odbojkom u pijesku ne jenjava

I dok u drugim sportskim sredinama, polako jenjava interes mladih za odbojkom u pijesku, u Maglaju druga slika. Teren u koji su ulaže godinama i na kojem bi ovom gradu mogli samo pozavidjeti i veći sportski centri, maksimalno je iskorišten tokom ljetnih mjeseci. I učesnici su pohvalili napore sportskih radnika na stalnom ulaganju u pješčani teren i prateću infrastrukturu. A da se dobar glas daleko čuje potvrđuje i učešće braće Gajinović, Đorđa i Raše iz Novog Sada.

Čuli smo da je ovo turnir dobre organizacije, druženja i širenja prijateljstava, odlučili smo da dođemo i da se iz prve ruke uvjerimo u sve što smo čuli. Mogu reći da smo obradovani svime što smo vidjeli, turnir je organizovan vrhunski. Hvala našim domaćinima koji su nas dočekali širom raširenih ruku i učinili da se osjećamo zaista dobro došlo. Sigurno je da ćemo doći i narednih godina“, kazala su nam braća Gajinović i dodali da im je drago da su imali priliku gledati vrhunsku odbojku na pijesku. Nesebičnu podršku organizaciji turnira godinama daje porodica Jasenka Softića, kojeg će u Maglaju prije svega pamtiti kao dobrog čovjeka, a zatim i odbojkaša, sudiju, profesora u srednjoj školi, brižnog sina, supruga i brata. „Naša djeca su pravo podsjećanje na život, da život ipak može da pobijedi smrt. Za sve nas u porodici turnir je znak da ovaj grad i ovi ljudi, neće zaboraviti Jasenka, ko je i šta bio, šta je značio za Maglaj, za djecu u školi, za odbojku. Lijepo je da ga se mnogi sjećaju, ne samo Maglajlije, a mi u porodici Jasenka se sjećamo svaki dan“, kazala nam je Jasenkova supruga Nadina.

I ove godine gledala se vrhunska odbojka na pijesku

Pobjednik Memorijalnog turnira u odbojci na pijesku "Jasenko Softić 2024" u konkurenciji muškaraca je ekipa Caffe bar Piccadilly (Nenad Šormaz/Asmir Hukičević) koja je u velikom finalu, jedan sat iza ponoći, savladala ekipu Herceg d.o.o. (Kenan Fejzić/Amar Hasanović) rezultatom 2:1. „Vraćamo se kući sa najljepšim uspomenama i osvojenim prvim mjestom. Nadam se da ćemo se družiti ovdje i naredne godine“, kazao nam je Nenad Šormaz, a Asmir Hukičević je dodao. „Meni je ovo prvi put da sam u Maglaju, oduševljen sam organizacijom i nivoom turnira. Bilo je teških i prelijepih mečeva, a mi smo se na kraju izborili za ono za šta smo trenirali“.

Treće mjesto na ovogodišnjem turniru u konkurenciji muškaraca osvojila je ekipa Magnet studio d.o.o. Maglaj (Amir Karamović/Nerman Kovačević), a četvrto Stomatološka ordinacija Obralić (Malik Subašić/Haris Muratović). Ekipa Cafteria Tabasco (Anđelka Radišković/Tamara Džapa Ilić) je pobjednik Memorijalnog turnira odbojke na pijesku "Jasenko Softić" u konkurenciji djevojaka. U finalu su sa 2:0 pobijedile ekipu Eurošped-Herceg (Ljubica Šarkanović/Zorana Makivić). Do dolaska u Maglaju, Anđelka Radišković već je osvojila turnire u Modriči, Derventi i Tuzli. „Ovo mi je jedan od omiljenih turnira u BiH i bili sam nestrpljiva da se ponovno vratim u Maglaj, jer prošle godine me nije bilo. Ovdje je uvijek lijepo, dobra atmosfera, dobro druženje i prije svega jako dobra organizacija“, kazala nam je Anđelka, a Tamara je pohvalila kvalitet ekipa učesnica.

Svake godine učestvuju i mlađe djevojke, koje pokazuju jako dobru igru. Drago mi je, jer će i za nekoliko godina biti dobrih ekipa, a dobro rade i domaće djevojčice“. Treće mjesto pripalo je ekipi Stomatološka ordinacija Obralić (Nejra Zilić/Lejla Ćosić), a četvrto AC Ganjgo (Tajša Laković/Alma Redžić). Nakon turnira, organizatori mogu biti samo zadovoljni.

Sve je proteklo baš onako kako smo planirali. Ove godine za sve učesnike smo organizovali zajednički ručak što je iz Maglaja poslalo lijepu sliku, ponovno smo povećali nagradni fond, a kotizaciju za sve učesnike platili su naši sponzori, po čemu smo jedinsteni u BiH. Hvala porodici Softić, sponzorima, općini i načelniku Mahmutagiću, kao i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK koje je podržalo organizaciju turnira. I pored Spirit Weekenda na Gradini, tribine su bile pune tokom muškog dijela turnira“, kazao nam je Irfan Sulajković, predsjednik UO OK „Maglaj“ i nastavio. „Hvala mojim prijateljima jer mi djelujemo kao neformalna grupa, za svu pomoć u organizaciji turnira, a mi idemo dalje“.

Na turniru je učestvovalo i sedam ekipa iz Maglaja, a boje domaćina branili su: Senaid Hamzić, Nedim Gračić, Ermin Mulahasanović, Eren Brljak, Amar Bradarić, Una Hadžizulfić, Amra Mustabašić, Medina Bajrić, Ema Suljaković, Irna Nalić, Amra Bradarić, Lama Dakić, Nadina Mujkanović. Sudije na turniru bili su: Bojana Veličković-Gajinović, Amir Karamović, Nedim Gračić, Una Uzunović i Ema Suljaković.












N.Br./maglaj.net