Subota , 27. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Nogometni klub Novi Šeher u povodu 60 godina postojanja ugostiće sarajevski Željezničar (FOTO)

img

NA STADIONU POD LIPIĆEM USKORO NOGOMETNI SPEKTAKL

U subotu, 23.marta na stadionu Pod Lipićem, ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, a posebno navijače Novog Šehera i Željezničara, očekuje pravi spektakl. Vrijedni članovi Uprave, ali i oni koji žele samo dobro voljenom klubu, užurbano se pripremaju za prijateljski susret između Novog Šehera i Željezničara koji se organizuje u povodu velikog jubileja – 60 godina kluba. O tome kako teku pripreme, za naš portal su govorili Emrah Đuhera, predsjednik Uprave NK Novi Šeher, Enes Đuhera, član Uprave te Jasmin Đuhera član Skupštine.

Historijski događaj za Novi Šeher ali i maglajsku općinu

Na novoizgrađene tribine trenutno je postavljeno 190 stolica, postavljena je zaštitna ograda, rasvjeta za tribine i stadion, uređen je teren, pođubren a zasijana je i nova trava, a pomoćne prostorije dobile su novi izgled. „Izuzetno smo ponosni što jedan renomirani klub dolazi u naš Novi Šeher, veliki je to događaj i za općinu Maglaj. Ovo je, rekao bih, historijski događaj, sretni smo i ponosni, što ćemo u našoj čaršiji ugostiti najtrofejiniji fudbalski klub u BiH – FK Željezničar“, kazao nam je Emrah Đuhera, predsjednik Uprave NK Novi Šeher i dodao da su svi izuzetno ponosni na akciju koja je pokrenuta prošle godine pod nazivom „Kupi stolicu za moderni stadion Pod Lipićem“.

Što nam je nekada bio san, sada je stvarnost, da jedan klub iz uslovno male sredine ima stadion sa modernim tribinama. Ranije su navijači utakmice pratili sa javnog puta, što nije bilo bezbjedno ni za navijače, posebno djecu, ni za i službena lica. Sa postavljenih 190 stolica okončana je prva faza izgradnje tribina, a prema projektu je planirano 500 sjedećih mjesta. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti to i realizovati kako bi stadion ispunio glavni uslov za Drugu ligu Federacije BiH. Kao i svaki drugi klub stalno gledamo naprijed, pa postoje ambicije za plasman u viši rang takmičenja. Jeste da je to krupan zalogaj, ali kada uspijemo privesti kraju projekat izgradnje tribina, zašto ne pokušati plasirati se u Drugu ligu Federacije BiH. To bi bio historijski trenutak za klub ali i Novi Šeher“. Sve što je do sada urađeno na stadionu, ističe Emrah Đuhera, finansirala su fizička lica koja su donirala sredstva za nabavku stolica, tu je i općina Maglaj kao generalni sponzor, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, brojni privrednici, a među njima i Zlatni sponzor firma Budo-export iz Novog Šehera, dijaspora, navijači i simpatizeri.

Do sada prodano 500 ulaznica

Prije nekih 15 dana ulaznice za ovaj nogometni susret puštene su u prodaju po cijeni od 5 KM. Reklo bi se skroman iznos za prisustvo susretu koji će se dugo pamtiti u čaršiji, ali i konkretna pomoć klubu Novi Šeher. „Kupovinom ulaznica pomažu se daljnji projekti kluba, poboljšanje infrastrukture i stvaranje boljih uslova za omladinske selekcije – kupovina nove opreme, daljnje uređenje stadiona i svlačionica. Do sada je prodano oko 500 ulaznica, naša dijaspora kupuje više ulaznica kao pomoć klubu, ali svi vjerujemo da će se i na sam dan odigravanja susreta prodati dosta ulaznica“, dodao je Enes Đuhera, član Uprave NK Novi Šeher. Jasmin Đuhera, član Skupštine kluba, vatreni je navijač i sarajevskog Željezničara i Novog Šehera, pa s nestrpljenjem iščekuje međusobni duel njemu dva najdraža kluba. „Ponosan sam na sve nas koji smo uspjeli da dovedemo jedan renomirani klub u Novi Šeher. Ja ova dva kluba nosim u svome srcu, Novi Šeher je ipak na prvom mjestu, a Željezničar volim zbog klupske ideologije, a i zbog toga što mnogi u mojoj porodici navijaju upravo za Želju. Tražili smo ljude koji su bliski Željezničaru i koji bi nam mogli pomoći. Došli smo do direktora Samira Bekrića, srdačno su nas dočekali, pristali na vrlo povoljne uslove, a rekli su nam da smo bukvalo 'upali preko reda' jer znaju da Željezničar ima veliku bazu navijača na maglajskom ali i području ZDK, što izuzetno cijene. Sretni smo što će svi oni koji nisu imali priliku gledati Željezničar na stadionu Grbavica, doći na stadion Pod Lipićem, gledati klub za koji navijaju i da ćemo svi zajedno proslaviti 60.rođendan NK Novi Šeher“, ispričao nam je Jasmin Đuhera, član Skupštine.

Poznata bh imena najavljuju susret

U klubu su se pobrinuli i za vrlo efektnu reklamu, pa mnoga poznata imena najavljuju susret Novi Šeher-Željezničar. Do sada su to učinili: Sejo Sexon, bh muzičar i fontmen grupe Zabranjeno Pušenje, doc.dr. Emina Sijahović, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu i Merima Lepić-Redžepović, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, obje ponosne Šeherke, Lamija Terzimehić, radijska voditeljica, Sabahudin Topalbećirović, doajen sportskog novinarstva, legendarni napadač Želje Nikola Nikić, Selver Mahmić, profesionalni MMA borac, nogometaš Željezničara Marin Galić te Feđa Dudić, bh menadžer i trener.

Kako je najavljeno, sportski direktor FK Željezničar Samir Bekrić će zajedno sa predsjednikom Uprave NK Novi Šeher, Emrahom Đuhera, svečano otvoriti novoizgrađene tribine, a zvanični spiker na stadionu Grbavica, Nedim Selimbegović, sportski novinar TVSA, trebao bi voditi program u Novom Šeheru. Naši sagovornici su pozvali sve one koji mogu i žele budu na stadionu Pod Lipićem u subotu 23.marta od 14 sati i uživaju u susretu između Novog Šehera i sarajevskog Željezničara.

 

N.Br./maglaj.net