Četvrtak , 25. Jul, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Emir Delić, član Rukometnog kluba Maglaj i standardni član selekcije BiH U17

img

I DALJE SE VIDIM U SVIJETU RUKOMETA

Emir Delić (16) talentovani član Rukometnog kluba „Maglaj“ u martu mjesecu dobio je prvi poziv za okupljanje kadetske reprezentacije BiH. Od tada do danas bio je na okupljanjima u Mostaru, Banja Luci, Zenici, Brčkom, igrao susrete protiv reprezentacija Crne Gore i Mađarske, pa se može reći da je postao standardni član selekcije U 17. I svo ovo vrijeme trudio se da opravda povjerenje koje mu je ukazao selektor Alen Hadžić. Rukometom se počeo baviti još kao šestogodišnji dječak. Brat Omar je već bio u 'rukometnim vodama' pa je bilo logično da se i sam okuša u ovom popularnom sportu. Prisjetio se da je njegovu selekciju prvo trenirao legendarni Mahmut-Mašo Obralić, zatim Mario Ninković a u posljednjih nekoliko godina Samir Smajlagić. „Mislim da je najveći uspjeh selekcije 2007. i mlađi osvajanje titule vicešampiona Bosne i Hercegovine prošle godine, ali tu je i niz turnira na kojima smo ostvarili visok plasman“, kazao je Delić.

Njegov talenat i sve ono što je pružao na terenu nije promaklo selektoru kadetske reprezentacije Alenu Hadžiću koji ga redovno poziva na okupljanja. „U Mostaru smo u junu odigrali dva susreta sa reprezentacijom Crne Gore, u obje smo slavili a sretan sam i što sam se upisao u listu strijelaca. Minutažu na poziciji na kojoj igram (lijevo krilo) dijelim sa svojim prijateljem Emirom Kadrićem iz Živinica. Analizirali smo protivnika prije utakmica, a iskoristili smo i to što u sastavu nisu imali desnog beka. Rezultat je pokazao naš kvalitet a i selektor Hadžić je bio zadovoljan. Zatim smo 7. i 8.jula gostovali u Mađarskoj gdje smo takođe odigrali dvije utakmice. U prvoj su nas domaćini ubjedljivo nadigrali, poraženi smo sa 15 golova razlike. Bili smo umorni od puta i to je glavni razlog ovako visokom porazu, ali u drugom susretu, kada smo bili odmorniji, Mađari su slavili sa samo dva gola razlike. Mislim da smo se dobro nosili s njima i pokazali da možemo parirati jednoj kvalitetnoj reprezentaciji. Ono što nam slijedi je testno jednodnevno okupljanje u subotu, 29.jula. U Sarajevu bi se trebalo okupiti 35 kadeta“, ispričao nam je Emir Delić. Ono što predstoji kadetskoj reprezentaciji BiH su kvalifikacije za EP. Domaćin kvalifikacija biće Izrael a na programu su u januaru naredne godine. „Koliko znamo u augustu 2024.godine Crna Gora će biti domaćin EP, mi za protivnike u kvalifikacijama imamo Luksemburg, Poljsku i Izrael. Respektujemo naše protivnike, ali ćemo sigurno tražiti svoju šansu da se nađemo u Crnoj Gori“, dodao je Delić.

Početkom godine Emir je debitovao i za prvi tim, a kada se nađe na spisku trenera Đerzića trudi se na terenu pružiti svoj maksimum. „Rukomet je ispunio sva moja očekivanja, definitivno sam se pronašao u ovom sportu a i u budućnosti se vidim u svijetu rukomet, samo da bude bez povreda i ja sretan. Uz svoj rad, trud i podršku cijele moje porodice vjerujem da ću ostavriti sve svoje snove“, rekao nam je Emir Delić i dodao da se raduje što će se rukometni Zmajevi naći na EP u Njemačkoj gdje vjeruje da će pokazati svoj kvalitet, baš kao i kadetu u Izraelu.N.Br./maglaj.net