Subota , 20. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Misija OSCE u BiH klubovima sjedeće odbojke iz Maglaja i Doboja osigurala novu sportsku opremu (FOTO)

img

Već desetak godina klubovi sjedeće odbojke iz Maglaja i Doboja njeguju sportske i prijateljske veze, česti su i sparing mečevi te zajedničko učešće na turnirima. Ovih dana članovi dva kluba obradovani su novom sportskom opremom koju je osigurala Misija OSCE u BiH.

Inače, Misija OSCE-a u BiH već nekoliko godina pomaže organizaciju turnira „Sabahudin Brovčević-Baho“ koji se svakog septembra organizuje u Maglaju. „Intenzivnija saradnja izmedju ova dva kuba traje nekih desetak godine, dolazimo jedni drugima na treninge, družimo se, mi smo redovni na turniru 'Sabahudin Borovčević-Baho', zajedno smo na drugim turnirima. Ova oprema puno će nam značiti jer svi vrlo dobro znamo kakva je situacija u sportskim kolekivima, preživljavamo na ivici, a posebno nakon pandemije koronavirusa. Sredstva koja smo inače planirali za nabavku opreme usmjerili smo za takmičarke aktivnosti. Hvala Misiji OSCE i Vladi Švedske, a posebno Alenu Ćosiću“, kazao namje Dragan Dostanić, predsjednik OKI Doboj, koji je treutno prvak Prve lige RS. Sretni su i u maglajskom sportskom kolektivu.



Puno nam znači ova donacija, došla je u pravo vrijeme i sada su dva kluba vrlo kvalitetno opremljena. Hvala Misiji i Vladi Šveske što su imali razumijevanja za naše potrebe, a posebno hvala glavnom 'krivcu' za realizaciju projekta, našem sugrađaninu Alenu Ćosiću“, dodao je Elvir Arnautović, sekretar IOK „Autoserevis Huso“. Maglajski tim bori se za opstanak u Premijer ligi BiH a pred njima je još sedam kola. Kako nam je rekao Alen Ćosić, službenik Misije OSCE u BiH, u protekle dvije godine s pažnjom se prate i podržavaju susreti IOK „Autoservis Huso“ Maglaj i OKI „Doboj“ i njihove susrete u sjedećoj odbojci.



Uzevši u obzir činjenicu da su većina članova oba kluba bivši pripadnici Armije R BiH i Vojske RS, ova izuzetno značajna aktivnost za cilj ima izgradnju poslijeratnog dijaloga, povjerenja među direktnim učesnicima rata i onima koji su u njemu izgubili i dijelove svoga tijela. Ovim projektom nastojimo da podržimo međuetničke i međuentitetske saradnju izdmedju Maglaja i Doboja. Ovaj čin i njihove aktivnosti predstavljaju živi primjer da razuma i dobra ne manjka u BiH. Donaciju vrijednu 8.000KM podržale su Vlada Švedske i Misija OSCE- u BiH, a sastoji se od setova za sjedeću odbojku: patika, trenerki, dresova i šorceva“, dodao je Alen Ćosić, službenik Misije OSCE u BiH.





maglaj.net