Petak , 27. May, 2022

SPORTSKA DEŠAVANJA

Mladi i talentovani nogometaš Ensar Durmić oprostio se od aktivnog bavljenja nogometom (FOTO)

img

NIKO NEMA NAVIJAČE KAO NATRON

Od aktivnog bavljenja nogometom oprostio se prvotimac Nogometnog kluba „Natron“ Ensar Durmić. Povrede ali i novi životni izazovi razlog su što je ovaj nogometaš u 25.godini odlučio 'okačiti kopačke o klin'. Za Ensara mnogi kažu da je bio izuzetno talentovan i perspektivan nogometaš, ali prije svega da su ga kao mladog čovjeka krasile najljepše ljudske osobine. Prisjeća se kako ga je kao petogodišnjaka otac Rešid doveo na gradski stadion zajedno sa starijim bratom Enverom. „Ja sam ostao u nogometu gotovo 20 godina, znao sam da je to sport za mene, a brat je kasnije trenirao rukomet i košarku. Kao kroz maglu sjećam se tih prvih dana i nekog straha koji je bio u meni, ali kako je treninga bilo više, a kasnije i utakmica, sve je za mene postalo čisto zadovoljstvo. Prva znanja i ljubav prema nogometu na brata i mene prenosio je otac, a na njega, njegov otac. Sjećam se kako nas je r. djed Omer vodio na utakmicu u Sarajevo da gledamo Željezničar“, prisjeća se Ensar.


Beskrajno je zahvalan svim trenerima sa kojima je prošao kroz mlađe selekcije, od pretpionira do juniora, a to su Amir Jakovac, Armin Kondželi, Almir Mrvoljak, Dževad Šarić, Amir Tumbić, Nerko Aruković i Anes Pašić. U prvom timu Natrona debitovao je sa 16 godina. „Jeste da sam utakmicu proveo na klupi, ali i to je bila velika čast za mene kao mladog igrača. Sjećam se da smo igrali komšijski derby sa zavidovićkom Krivajom. U prvom timu dočekao me trener r.Ibro Mašić, a kasnije su treniri Natrona bili Ekrem Bradarić, Amir Tumbić, Tado Tomas, Miralem Nalić, Damir Sirovica. Kada je ekipu preuzeo trener Sirovica sjećam se da smo uvezali šest pobjeda. To je bio odličan period za mene, mogu reći da sam 'procvjetao' kao nogometaš. Nakon Natrona, godinu dana sam igrao za Pobjedu sa Tešanjke, tri godine proveo sam u Moševcu i na kraju se vratio u Natron, tamo gdje je sve i počelo“, priča nam Ensar.

Povrede ga često udaljavale sa zelenog terena

Posljednje godine aktivnog bavljenja nogometom obilježile su povrede koje su ga na duži ili kraći period udaljavale sa zelenog terena. „Kada sam se povrijedio posljednji put donio sam odluku da će svaka nagredna povreda značiti i prestanak aktivnog bavljenja nogometom. Vratio sam se u Natron i nakon šest mjeseci desila se ponovno povreda. To je značilo i pauzu od dva mjeseca, došao je u pitanje i posao, pa je i moja odluka da se oprostim od nogometa bila konačna“, rekao nam je. Oproštaj na gradskom stadionu bio je vrlo emotivan. „Težak sam na suzi, ali emocije su me ponijele, tu su bili moji saigrači, publika, navijači najbolji na svijetu koji žive za Natron i jedva čekaju utakmice“, priča nam i nastavlja. „Odluku da se prestanem aktivno baviti nogometom donio sam prije svega radi zdravlja jer želim normalno hodati, trpio je i moj posao a tu je i prilika da život nastavim u Njemačkoj“. Godine koje je dao nogometu bile su mu i najljepše, kad god je bio neraspoložen dolazio je na stadion i kući se vraćao puno mirniji. Kroz nogomet je stekao puno prijatelja, a od sportskih uspjeha izdvojio je osvajanje pionske lige ZDK i poziv u kadetsku reprezentaciju BiH. Mladim sportistima je poručio da redovno treniraju, da imaju jasan cilj u životu, te da se trud, rad i disciplini uvijek isplate. „Samo gledati naprijed i rezultat mora doći“, poručio im je Ensar na kraju razgovora.

Poruka iz NK „Natron“

Od aktivnog igranja fudbala, oprostio se naš Ensar Durmić, momak koji je prošao sve omladinske selekcije našeg kluba a kasnije sa dosta uspjeha nastupao i za prvi tim. Tužni smo, jer ostajemo bez igrača provjerenih fudbalskih kvaliteta, ali isto tako smo i sretni, jer smo u svojim redovima imali momka koji je živio i volio fudbal, a i fudbal je volio njega. Ensaru se zahvaljujemo na svakom golu, asistenciji, lijepom potezu kao i na svemu ostalom što je uradio za naš klub. Uvjereni smo da ovo nije kraj i da ćeš i dalje biti član plave porodice, samo u drugačijoj ulozi, od sada na tribinama“, poručili su iz NK „Natron“.


N.Br./maglaj.net