Srijeda , 24. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Ekipa Korfball kluba Maglaj osvojila turnir u Milanu (FOTO)

img

KORFBALL SE VRAĆA U MAGLAJ

U Milanu, na medjunarodnom turniru u korfballu, intonirala se himna Bosne i Hercegovine u čast pobjedničke ekipe Korfball kluba Maglaj. Naime, nevladina organizacija BRAVO iz Sarajeva na čijem je čelu Ismail Šehić, zajedno sa turskom Korfball asocijacijom, realizovala je projekta „Korfballom za jednakost spolova“, a turnir u Milanu okupio je dječake i djevojčice od 13 do 15 godina iz Turske, Italije, Ruminije i BiH. Nije slučajno odabran ovaj sport kao jedini na svijetu u kojem ekipu čine muški i ženski članovi, a cilj je probaciti loptu kroz korf (korpu) koji je na visini od 3,5 metra.

Korfball se u Maglaju igra više od 20 godina

Više od 20 godina Maglaj je jedini grad u BiH u kojem se igra korfball. Ovaj sport u grad su donijela naša djeca koja su godinama ljetovala u Španiji. U gradu su svojevremeno organizovana dva jaka međunarodna turnira kada su gostovale ekipe iz Španije, Mađarske, Belgije, Holandije, Škotske, Engleske, a ostvarena je i saradnja sa korfball klubom iz Beograda. Od tada do danas klub radi sa većim ili manjim prekidima. Maglajska ekipa u Milanu nije imala ozbiljnog konkurenta i turnir je osvojila bez izgubljene utakmice. „Mi smo došli u Milanu sa ekipom koju su činile košarkašice i nogometaši. U kratkom vremenu upoznali smo djecu sa ovim sportom, naučili ih osnove. Mislim da smo u Milanu na odličan način prezentovali Maglaj i BiH“, kazao nam je Edin Ismičić iz Korfball kluba Maglaj. Maglajsku ekipu činile su članice domaćeg košarkaškog kluba te igrači mlađih selekcija Natrona: Selma Ramović, Amra Bradarić, Nejra Mujkanović, Amina Šahman, Zinedin Čamić, Ajdin Mustabašić, Faris Skejić i Emil Hasančić. Trener Damir Mujkić kaže da su prosto „pomeli“ konkurenciju.



Ekipu Turske pobijedili smo sa 13:0, Rumuniju sa 15:0 a Italiju sa 14:3, a glavne za postizanje poena bile su članice naše ekipe. Iako sve tri ekipe treniraju dosta duže nego mi, nisu bili ozbiljniji protivnik“, dodao je trener Damir Mujkić. Ovo je jedan od prvih koraka na ponovnom aktiviranju rada kluba. „Iako u početku korfball kao mješoviti sport, nije ozbiljno shvaćan u Maglaju, želja nam je ponovno pokrenuti rad kluba jer želimo da se u ovoj sredini dešavaju lijepe i pozitivne priče“, dodao je Ismičić. „Cilj nam je da se ovoj ekipi pridruži još dječaka i djevojčica sa afinitetima za ovaj sport, da omasovimo kluba, a planiramo i realizaciju projekat u okviru kojeg bi mogli posjetiti Italiju i Tursku i tamo odigrati koju utakmicu, da naša djeca osjete još neko međunarodno iskustvo“, rekao je trener Mujkić.

Riječ članova ekipa Korfball kluba Maglaj

Selma Ramović: Uvijek je dobro imati nova iskustva. Sretna sam zbog prilike da posjetimo Italiju, pobijedimo na turniru, ali najviše jer smo upoznali naše vršnjake iz tri evropske zemlje.

Amra Bradarić: To što sam dugogodišnja košarkašica svakako je doprinijelo da vrlo brzo savladam pravila korfballa, već nakon dva-tri treninga.

Ajdin Mustabašić: Iako sam nogometaš, često ljeti igram basket pa mi je i korfball vrlo blizak. Vidjeli smo da su naši protivnici spremni došli na turnir, a mi smo bili spremniji i bolji od njih.

Faris Skejić: Jednostavno je bilo, naši protivnici nisu mogli dostići naš nivo igre. Uspješno smo igrali odbranu, a nače kolegice iz ekipe bile su efikasne u šutevima na korf.

Emil Hasančić: Do sada nisam znao za korfballći da je ovo vrlo zanimljiv je sport. Tokom ljeta planiram učiti više u korfbalu, jer ovo su sve moji prijatelji i priateljice.






N.Br./maglaj.net