Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Obilježena trideseta godišnjica bitke za Pazarić


img

 

 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Liješnici i spomen-obilježje na Pazariću, obilježena je trideseta godišnjica bitke za Pazarić, koja se desila 21. januara 1994. godine. Brojne delegacije odale su dužnu počast i prisjetile se šehida i poginulih boraca koji su stradali u toku akcije.

Fahir Salkić, predsjednik Mjesne zajednice Liješnica, istaknuo je značaj uređenja spomen-obilježja.

„Sretan sam što je pri kraju druga faza uređenja spomen-obilježja, gdje se trenutno nalazimo, a posebno sam ponosan što je ono rezultat zajedničkog doprinosa, kako Mjesne zajednice Liješnica i privrednika iz ovog kraja, tako i Općine, Ministarstva za poračka pitanja ZDK i Medžlisa IZ Maglaj. Zajedničkim radom ostvarujemo trajne rezultate i ostavljamo svoj trag za generacije koje dolaze“, rekao je Salkić.

Hasan Čaušević, nekadašnji pripadnik 327. Viteške brdske brigade, prisjetio se herojskih dana i istaknuo: „Tada su pobijedili mladost i iskustvo, a ne treba sumnjati da bi i sadašnja mladost ovog herojskog grada i cijelog maglajskog kraja bila ista. Sloboda je svetinja, domovina je svetinja. Pobjeda na Pazariću izvojevana je u nemogućim uslovima, dala nam je novu snagu, a izazvala je i dodatni respekt i divljenje slobodoljubivog svijeta.“

Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, rekao je kako je posjećenost na obilježavanju ove značajne godišnjice dokaz da se gaji sjećanje na ono što se dešavalo.

“Raduje me neizmjerno što je obilježavanje ove 30.godišnjice od bitke na Pazariću ovako posjećeno. To je dokaz da mi hoćemo da gajimo sjećanje na ono što se dešavalo i dokaz da nećemo dopustiti da naši podvizi padnu u zaborav. Ova pobjeda koja je ostvarena, kao i mnoge druge, predstavlja odbranu države", rekao je Nevres ef. Hodžić. 

Adnan Sirovica, ministar Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, istaknuo je značaj obilježavanja važnih datuma za Maglaj.

„Obilježavanje važnih datuma iz godina agresije ne treba samo nekadašnjim pripadnicima Armije, nego posebno mlađim generacijama, kako bi se znalo šta se to dešavalo na ovim područjima. Posebno mi je drago da je i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK učestvovao u drugoj fazi izgradnje spomen obilježja u Liješnici“, istaknuo je ministar Sirovica.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako se mora pričati o herojskoj borbi pripadnika Armije R BIH.

“Zaborav i laž su naši veliki protivnici, a naše veliko oružje je istina. Vrlo je bitno da mi stalno prenosimo istinu, a istina je da su istinske patriote, Bosanci i Hercegovci, odbranile ovu zemlju od agresije. Istina je da je Armija R BiH časno i dostojanstveno, vojnički, branila i odbranila BiH, sačuvala je jedinstvenom, cjelovitom. A na nama je da je i dalje branimo na sve moguće načine: naukom, kulturom, sportom, ličnim dostignućima“, rekao je Općinski načelnik.

Čas historije na Pazariću održali su Nezim Muderis Halilović i Rifet Burajić.