Četvrtak , 22. Feb, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Poziv za informativnu sesiju o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru


img

 

Pozivamo zainteresovane građane na informativnu sesiju posvećenu energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, koja će se održati 13.12.2023. u 12:00 sati, u sali Općinskog vijeća Maglaj – JU Dom kulture Maglaj, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta "Dekarbonizacija stambenog sektora" (Residential), a koji finansira Vlada Švedske.

Općina Maglaj se ponosno ubraja među 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojile Akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bismo ublažili i prilagodili se klimatskim promjenama, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.  

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na info sesiji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim unutar ovog projekta. Cilj  je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata.

Također, istaknut će se  brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoline, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivamo sve građane/ke, kao i druge zainteresirane, uključujući predstavnike mjesnih zajednica, zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Za više informacija o projektu posjetite: https://bit.ly/3R2FYpB