Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

NASTAVITI DOBRU KOORDINACIJU U CILJU UNAPREĐENJA SIGURNOSTI UČENIKA I ZAPOSLENIH U OBRAZOVANJU


img

Na inicijativu Mirsada Mahmutagića, Općinskog načelnika Maglaja, danas je u cilju redovne razmjene informacije i unapređenju sigurnosti učenika i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama maglajske općine, održan sastanak Načelnika sa predstavnicima Policijske stanice Maglaj, direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola, predstavnikom Centra za socijalni rad Maglaj i resorne općinske službe.

 

Dosadašnja saradnja je ocijenjena uspješnom, ali je i konstatovano da postoje mogućnosti njenog unapređenja. Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebna snažnija koordinacija roditelja i škole, posebno imajući u vidu da je roditelj partner školama u odgojno-obrazovnom procesu.

Nadalje, prisustvo policije u blizini škola je ocijenjeno korisnim i sa ovom praksom i saradnjom sa školama će se nastaviti i u narednom periodu.

S obzirom na pozitivna iskustva, uvođenje video nadzora u škole je jedan od načina o kojem će se konkretnije razgovarati na narednim sastancima.

Unapređenju sigurnosti okruženja u školama doprinijela bi izmjena i pedagoških standarda, kojim bi u školama bilo osigurano prisustvo socijalnih radnika i psihologa, kao i socijalnih pedagoga u centrima za socijalni rad.
Prisutni su se usaglasili da sa ovakvim sastancima treba nastaviti i u narednom periodu, kako bi se, shodno procjenama učesnika, poduzele potrebne preventivne mjere za sigurnost učenika i zaposlenih u obrazovanju.