Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Održana Svečana akademija povodom Dana općine Maglaj


img

 

Danas je održana Svečana akademija u povodu 18. septembra- Dana općine Maglaj. Ovogodišnje priznanje "Zahvalnica Maglaja" pripalo je UG "Fojničani" iza kojih je niz realiziranih projekata i aktivnosti s ciljem unapređenja lokalne zajednice.

 

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić istakao je da se ponosi što je načelnik grada kao što je Maglaj.

"Ovu akademiju održavamo u periodu kada se ponovo širom BiH promovišu lažne politike koje će stabilizirati stanje u BiH, ali i politike koje otvoreno propagiraju mržnju,  podjelu, šovinizam. Koristim priliku da s ovog mjesta uputim poruku da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, multietnička država, država svih njenih građana i naroda, država s viševjekovnom ili tačnije hiljadugodišnjom opstojnošću.Država u kojoj niko niti nad bilo kim ne treba i ne smije da ima dominaciju. Primjer za to je naš Maglaj. S ponosom u svim kontaktima sa domaćim, ali i međunarodnim zvaničnicima kažem da sam načelnik općine Maglaj. Ne zbog funkcije, već zbog toga što svojim primjerom bez dileme pokazujemo kakva Bosna i Hercegovina treba i mora biti. Dostojanstvo za svakog čovjeka. Naravno, na ovaj veliki dan za naš  Maglaj, treba reći da ispred nas stoji još mnogo truda, odricanja, entuzijazma, ali i potrebe da svaki pojedinac među nama da svoj doprinos kako bismo svaki dan bili sredina boljeg i ljepšeg življenja", istakao je načelnik Mahmutagić.

 

 

Dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Aida Bašić kazala je kako neće mnogo govoriti o rezultatima rada, vjerujući da o tome govore djela.

"Svakog dana svjedoci smo novih uspjeha naših sportista, kulturnih radnika, studenata, pojedinaca i kolektiva, poslovnih subjekata – sve to na dostojanstven način pokušavali smo podržati i promovirati i zaista se time posebno ponosimo. Vjerujem da su mnoge urađene stvari prepoznate sa vaše strane i da su opravdala vaša očekivanja. Sretna sam što smo u proteklom period dokazali da općina Maglaj ima privredni i razvojni potencijal, da je Maglaj jedna od općina pred kojom je svijetla budućnost, te da ima perspektivu razvoja u svim sferama života, kako u privrednom, tako i socijalnom, kulturnom i demografskom", kazala je Bašić.

 

Prof.Benjamin Hasanić predstavio je još jednom festivalsku himnu "Sub castro nostro", dok je hor Osnovne škole "Maglaj" sa profesorima muzike prigodnim pjesmama čestitao 614. rođendan našem gradu.

Na kraju, mladi Maglaja uručili su načelniku Mahmutagiću prigodan poklon povodom Dana općine.

Prije akademije položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.